Külföld

A világ legelszigeteltebb törzse kegyetlenül megölt egy misszionáriust

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2018.11.22 | 15:18

Nyílzápor fogadta a 27 éves amerikait a világtól elzárt szigeten. A szentinelézek megölték a férfit.

A hatósági szigorú tiltás ellenére látogatta meg a Bengáli-öbölben az India felügyelete alá tartozó Északi-Szentinel-szigetet egy amerikai misszionárius.

A szigeten él a világ egyik legelszigeteltebb törzse.

A harciasságukról híres szentinelézek a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, és szinte csak annyit lehet tudni róluk, hogy minden idegennel szemben ellenségesen lépnek fel: nyilakkal és dárdákkal támadnak rájuk, ha arra tévednek.

Északi-Szentinel-sziget. Fotó: Wikipédia

A 27 éves John Allen Chau misszionárius volt, aki mindenképpen találkozni akart az elzártan élő törzzsel hogy a kereszténységről beszéljen nekik

– írja az iflscience.com.

A szigetre egyébként illegális a belépés, az újdelhi kormány tiltott területté nyilvánította a szigetet és a partmenti vizeket is, így adva meg a védelmet a civilizációtól teljesen elzártan élő törzsnek.

John Allen Chau a szabályokat áthágva, illegális úton jutott a szigetre.

A férfi helyi halászokat fizetett le, velük utazott hajón az Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó vizekre, majd onnan saját kenujával folytatta útját. A fiatal misszionáriust azok a halászok látták utoljára, akik kitették őt november 16-án.

A férfi kenujával ezután az Andamán-szigetcsoporthoz tartozó Szentinel-szigethez evezett. A halászok még látták, ahogy

a férfi a felé záporozó nyilak ellenére folytatja útját, majd a törzs tagjai egy kötelet dobtak a nyakába, és elkezdték vonszolni áldozatukat a földön.

A halászok akkor félelmükben elmenekültek, de másnap visszatértek, hogy megkeressék a férfi holttestét.

Később a hatóságok helikopterekkel is próbáltak a misszionárius nyomára bukkanni, de nem jártak sikerrel.

Azóta a kihallgatások során kiderült, hogy a misszionárius korábban már többször is próbálkozott a sziget közelébe evezni, de akkor sem fogadták kedvesen a szentinelézek, azonban megúszta néhány sebbel. Ennek ellenére nem adta fel, és újra odament.

A legutóbbi próbálkozása azonban tragédiával végződött.

A férfit a sziget közelébe illegálisan elszállító halászokat őrizetbe vették az indiai hatóságok, és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ismeretlen tettesek ellen eljárást indítottak az ügyben.

Az elszigetelt szentineléz törzs körülbelül 55 ezer éve él a szigeten, nagyjából 100-an lehetnek. Soha semmilyen kapcsolatot nem kerestek a civilizációval, a sziget közelébe evezőket pedig ellenségesen fogadták.

Az Északi-Szentinel-szigetre senki sem látogatott el a kilencvenes évek vége óta.

A 2004-es cunami után az indiai hatóságok helikopterekkel szálltak a sziget fölé, hogy élelmiszersegéllyel segítsék őket. A fogadtatás azonban ekkor is pontosan a szokásos volt: nyílzápor a helikopterekre. Az utolsó haláleset amiről tudnak, 2006-ban történt. Akkor két illegálisan halászó férfi csónakja sodródott túl közel a Manhattan méretű sziget partjaihoz. A harcias őslakók mindkettőjüket kegyetlenül lenyilazták.

A törzs tagjairól így érthető módon csak távoli megfigyelések alapján van némi információja a kutatóknak.

Írni nem tudnak, kőből készült tárgyakat használnak, és minden idegennel szemben ellenségesek.

Egyszer a National Geographic stábja merészkedett túl közel a parthoz még a ’70-es években. A csónakban utazó csoport egyik tagját el is találták a nyilazó őslakók, erről felvételek is készültek.

Rajtuk kívül egyedül még a brazíliai őserdőben tudnak a kutatók olyan törzsekről, amelyeknek semmilyen kapcsolatuk nincs a civilizált, modern világgal.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló