Külföld

Ezért tiltották be az egyszer használatos műanyag zacskókat Kaliforniában

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.27 | 16:18

A törvényt 2014-ben alkották meg, viszont csak 2016 novemberében fogadták el. Most már egy éve eldobható zacskók nélkül élnek, és az eredmény annyira pozitív, hogy az önkéntes szemétszedőknek alig van munkájuk.

Illusztráció: Pixabay.com

Mostanra a műanyag zacskók a kaliforniai szemét 1.5 százalékát teszik ki, ez korábban 10 százalék volt. Az önkénteseknek is feltűnt a dolog miközben takarították a partot. Idén 43 zacskót találtak, ez a szám még 2010-ben majdnem elérte a 2500-at.

Az eldobható zacskókat lecserélték papírból és vastagabb műanyagból készült zacskókra, de ezek pénzbe kerülnek. Így a vevők nagyobb eséllyel használják ugyanazt a zacskót többször, ezt a strapabíróságuk lehetővé is teszi. Viszont ez a módszer nem feltétlenül jobb.

Például egy vastagabb műanyag zacskót 131-szer kell felhasználni ahhoz, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma.

Ugyanis egy vastag zacskó legyártásához sokkal több anyag kell.

Az Európai Unió tagállamaira is hasonló szabályozás vár

2016-ban elrendelték, hogy a tagállamoknak 2019-re csökkenteniük kell a műanyag zacskó használatot. Egészen pontosan, egy ember maximum 90 zacskót használhat majd el évente. Ezzel Franciaország már elég jól áll, ott 2016 óta tilos eldobható zacskót használni.

A műanyag szennyezés hátterében persze nem csak a zacskók állnak. A gyorskajákat is műanyagba csomagolják, ezeket ráadásul újrahasznosítani se lehet úgy, mint ahogy a mostanában egyre divatosabb újrahasznosítható bevásárló zacskót.

Persze nem a cégek rendszabályozása a legfontosabb, hanem a vásárlók tudatossága. A kaliforniai hatóságok szerint az lenne a megfelelő hozzáállás a vásárlók részéről, hogy:

ha nem tudom szelektíven kidobni, akkor nem is akarom.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.