Külföld

A xenofóbia lett az év szava a Dictionary.com szerint

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 07:40

Menekültválság, Brexit, Trump: a világpolitikai események és a politikai retorikában elfoglalt kiemelt helye miatt választotta az év szavának a xenofóbiát a Dictionary.com.

Magyarul idegengyűlöletet jelent, a görög “xénos” és  ”phóbo” morfémákból áll és 2016 egyik legfelkapottabb témája volt. Nem azért kapta ezt az elismerést, mert az oldal szerkesztői jó dolognak tartják – nagyban erről szóltak idén a politikai diskurzusok, aminek köszönhetően rengetegen kerestek rá az oldalon.

Erről is Trump meg a Brexit tehet

Először a Brexit után ugrottak meg a kulcsszóra tett keresések. Nagy-Britannia kiválása után Obama is beszállt: egy beszédében (3:15-től) Donald Trump megválasztott elnökről azt mondta, hogy retorikája inkább a xenofóbiára, mintsem a populizmusra hasonlít.

A xenofóbia és más hasonló szavak a hírekben és a politikai retorikában a másságtól való félelem növekedéséhez vezettek 2016-ban, így egyértelmű volt a választásunk.

–  írta közleményében Liz McMillan, a Dictionary.com vezérigazgatója.

Arról ne is beszéljünk, hogy a Dictionary leginkább az angolszász világ keresési szokásait tükrözi: Európában legalább annyira fontos szóvá emelte idén a xenofóbiát a menekültválság, mint nyugaton a Brexit és Trump.

Az Oxford szótára korábban ennél elrugaszkodottabb módon választotta ki az év szavát, szerintük idén elhagytuk a valóságot.

(Nyitókép: John Moore/Getty Images)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló