Külföld

Életfogytiglanra ítélték a 2015-ben a párizsi vonaton támadó terroristát

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.18 | 06:46

5 év után született ítélet.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet elkövetőjét, Ayoub El Khazzanit.

A nyomozás kiderítette, hogy a támadást a 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vezetője és egyik végrehajtója rendelte meg. A per fővádlottja a 31 éves marokkói Ayoub El Khazzani volt, aki 2015. augusztus 21-én egy géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezve lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között közlekedő expresszvonaton Belgium területén. A merényletben hárman megsebesültek. A férfit két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette. A támadónál háromszáz ember megölésére elegendő lőszer volt.

Rajta kívül még három belga állampolgárságú embert állítottak bíróság elé, akiket azzal vádoltak, hogy segítették a támadót a Törökországból a migrációs útvonalon Európába jutni. Hét, 25, illetve 27 év börtönbüntetésre ítélték őket. Egyikük, Mohamed Bakkali a 2015-ös párizsi merényletek feltételezett logisztikai szervezője.

Az ítélethirdetést szenvtelenül végighallgató merénylő Franck Zientara bíró szerint “rendkívül véres” támadást akart végrehajtani, amelynek meghiúsítása a “különösen hihetetlen körülményeknek” (működésképtelen töltények) és az utasok “rendkívüli bátorságának” köszönhető.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    Gratulálok, ÖT TELJES ÉV telt el egy teljesen nyilvánvaló fegyveres terrortámadás ítéletéig !!!!!
    Akkor mi a rosseb olyan sürgős a rohadék EP-nek, hogy január 1-től már a JOGÁLLAMISÁGI eseteket gyorsan-hirtelen vizsgálni-lefejezni-felnégyelni kell ???
    A szokásos ügymenettel a jelenlegi vezetők unokáinál lehetne csak reklamálni !!! 🙂

Cikkajánló