Külföld

Hatályon kívül helyezték a halálos vírusok előállítását tiltó szövetségi törvényt

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.20 | 14:13

A moratóriumot három évvel ezelőtt vezették be, azóta nem lehetett ilyesmivel kísérletezgetni.

(kép: Pixabay/RSunset CC0)

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya kedden megszüntette az olyan orvosi kísérletek tilalmát, amik azt célozzák, hogy egyes vírusokat úgy manipuláljanak, hogy azok az emberre is veszélyesek legyenek. Ezek a kísérletek most folytatódhatnak, de csak akkor, ha ezekre egy szakmai bizottság engedélyt ad, mert a kutatási eredmények annyira értékesnek ígérkeznek.

Ezek a kísérletek segíthetnek megérteni egyes vírusok működését, például hogy hogyan terjed át a madárinfluenza az emberre, sokan viszont attól tartanak, hogy ilyen mutáns vírusok létrehozásával egy világméretű járvány kialakulását kockáztatják a kutatók.

Bár a tiltást most feloldották, a kísérletek csak nagy körültekintés mellett, csak a legbiztonságosabb laborokban végezhetőek, a kutatásnak pedig valamilyen közegészségügyi probléma megoldására, például egy oltóanyag megoldására kell irányulniuk. Tehát nem vegyifegyverek előállítása a cél, sokan mégis aggályosnak tartják az ilyen kísérleteket.

A tiltást 2014-ben vezették be, akkor éppen az influenza, a Közel-keleti légúti koronavírus (MERS) és a Súlyos Akut Légzőszervi Szindrómát okozó SARS-koronavírus veszélyesebb verziójának előállításán dolgoztak amerikai tudósok, de ilyen kísérletek a világ más részén is folynak, amire ennek a törvénynek a hatálya nem terjed ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló