Külföld

Ez a kedves kis állat mégsem pusztult ki, pedig már azt hitték eltűnt

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.22 | 13:46

Száz év után pont a kutatók karjaiba futott egy pöttöm erszényes jószág.

A fésűsfarkú erszényesegér közel egy évszázada tűnt el Új-Dél Walesből, sorsukat főleg a macskák pecsételték meg. Most mégis úgy tűnik, hogy a belső ausztrál sivatagokban ismét megvetette apró lábát ez az állat.

Mostanáig főleg csonttöredékes maradványok tanúskodtak arról, hogy ez a faj egyáltalán élt az adott tájon, az Új-Dél Walesi Egyetem munkatársai viszont pont a kutatási területükön bukkantak egy igencsak eleven példányra.

A fésűsfarkú erszényesegér nagyon elterjedtnek számított ezekben a sivatagokban, de a nyulak, macskák és rókák megnehezítették a populáció életét. A mindössze 150 grammot nyomó, világos szőrű, fekete farkú állatok száma mára itt végzetesen lecsökkent.

foglalja össze Dr. Rebecca West az IFL Science oldalán.

 

A rovarokkal és egyéb gerinctelenekkel táplálkozó kis erszényes főleg éjszaka aktív, a szükséges folyadékot a lédús zsákmányaiból szerzi be, így vizet sem szükséges innia az életben maradáshoz, ezen a száraz élőhelyen.

Ausztrália más vidékein jobban tartja magát, de ebből a régióból mára eltűnt – a teljes földrészre vonatkozóan nincsenek még pontos adatok a fajról. Ráadásul könnyen összekeverhető közeli rokonával, az ecsetfarkú erszényesegérrel. A nyulakat a közelmúltban megtizedelő calici-vírus negatívan érintette a róka- és macskaállományt is, mely tendencia az erszényeseknek viszont kedvezett. Ha az eredeti élőhelyükről sikerül kiszorítani a ragadozókat és versenytársakat, akkor van remény, hogy ismét szaporodásnak fognak indulni.

#MulgarasOfinstagram #CrestTailedMulgara #DasycercusCristicauda #Mulgara #SimpsonDesert #SouthAustralia Kingdom #AnimaliaSeria Phylum #ChordataSeria Class #MammaliaSeria Order #DasyuromorphiaSeria Family #DasyuridaeSeria Genus #DasycercusSeria Species #DasycercusCristicaudaSeria The crest-tailed mulgara is a small, robust marsupial mouse, with fine soft fur that is light sandy-brown with a dark grey base on the upperparts, and greyish-white on the underparts. It has a short tail, with a reddish base and a prominent crest of black hairs near the tip, from which it gets its common name. The eyes are large and the ears are thin and sparsely furred. The male crest-tailed mulgara is larger than the female The crest-tailed mulgara is one of two species within the genus Dasycercus (which means ‘hairy-tail’), the other being the #BrushTailedMulgara ( #DasycercusBlythi ) . The crest-tailed mulgara can be distinguished from the brush-tailed mulgara by its thick tail with a crest of black hairs, unlike the thinner tail of the brush-tailed mulgara which simply ends in a tapering tip. Female crest-tailed mulgaras also have eight nipples, compared to the six of fema le brush-tailed mulgaras Synonyms #DasycercusHillieri, DasyuroidesCristicaudata French Rat Marsupial À Queue Crêtée. Size Male head-body length: 12 – 23 cm Female head-body length: 12 – 17 cm Male tail length: 7 – 13 cm Female tail length: 7 – 10 cm Male weight: 75 – 170 g Female weight: 60 – 95 g #CrestTailedMulgaraSeria #AustralianAnimalsSeria #AustralianMulgarasSeria #SouthAustralianMulgarasSeria #SouthAustralianAnimalsSeria #SimpsonDesertAnimalsSeria #MulgarasSeria #29september2017seria #29septemberSeria #FridaySeria

A post shared by Australian Animals (@australiananimals74) on

Reece Pedler, a Vad Sivatag projekt koordinátora bizakodó:

Jövőre megkezdjük a ragadozók és nyulak ritkítását, ez minden bizonnyal javítani fog a mulgarák helyzetén. Húsz négyzetkilométeres területet fogunk így visszaadni a kis erszényeseknek, lekerítve a Sturt Nemzeti Parkon belül.

Többféle emlőst is vissza szeretnének telepíteni az előkészített terepre, melyek bő 90 éve éltek itt. Mindegyikük veszélyeztetett, különleges kis lény: a geoffroy-erszényes nyest, a nyugati bandikut és a közönséges erszényesnyúl példányai is új esélyt fognak most kapni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.