Kultúra

Már a Cannes-i Filmfesztiválon is a mesterséges intelligenciát hívták segítségül – A biztonságra erősítettek rá

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.14 | 19:30

Kísérleti eszközökkel és a mesterséges intelligenciával erősítették meg a ma este kezdődő 77. cannes-i fesztivál biztonságát, miután két hónappal a párizsi olimpiai kezdete előtt a terrorkészültség továbbra is a legmagasabb szintű Franciaországban.

Az Arany Pálma, a fesztivál fődíja a 77. Fotó: MTI/AP/Invision/Vianney Le Caer

A világ legnagyobb filmes találkozójára, amely 12 napig tart, a filmsztárok mellett csaknem 40 ezer akkreditált vendég, köztük 4500 újságíró hivatalos. Őket és a tengerparti kisvárosba a következő napokban érkező több százezer filmrajongót 17, a mesterséges intelligenciát használó térfigyelőkamerával is ellenőrizni fogják – jelentette be Cannes önkormányzata. Ezt a rendszert “kísérleti jelleggel” telepítették a Fesztiválpalota köré, a seregszemle legjobban megfigyelt területére, ahol a filmvetítések zajlanak, és ahol többi között Francis Ford Coppola, George Lucas, Meryl Streep, Emma Stone, Selena Gomez, Catherine Deneuve és Demi Moore is megfordul majd. Ez a technológia lehetővé teszi Cannes városvédelmi központja számára, hogy “azonosítsa a kockázatosnak vagy gyanúsnak vélt eseményeket vagy viselkedést”, és segít kiszűrni az elhagyott csomagokat, a fegyverek jelenlétét, a földön fekvő embereket vagy bármilyen tömegmozgást.

A 2019 óta igényelt “kiegészítő technológiai felügyeleti eszközöket” a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékokra vonatkozó törvénynek köszönhetően kapta meg a város. Ezek az új kamerák “Franciaország legsűrűbb videóvédelmi hálózatához” kapcsolódnak -, amely 884 kamerával rendelkezik, azaz “minden 84 lakosra jut egy” Cannes-ban -, hogy “hatékonyabbá tegyék a biztonsági rendszert

– mondta az AFP hírügynökségnek David Lisnard, Cannes polgármestere..

Az önkormányzat a kamerákon kívül “462, közvetlenül a videóvédelmi rendszerhez kapcsolódó segélyhívó gombot helyezett el a közterületeken, egyebek mellett iskolákban, bölcsődékben, középületekben, imahelyeken és üzletekben” – tette hozzá a városvezető, aki arra is emlékeztetett, hogy több száz helyi és az ország más részeiből Cannes-ba vezényelt rendőr, valamint a fesztivál mintegy négyszáz fős biztonsági személyzete is ügyel majd a rendre és a biztonságra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló