Túra

Az El Camino titkai, amelynek útvonaláról 80 embert hurcoltak el és öltek meg

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.17 | 17:34

A Camino de Santiago, azaz Szent Jakab-út hagyományosan katolikus zarándoklatként ismert. Ám az El Camino-t az utóbbi években egyre több vallási hovatartozástól független utazó is felfedezte magának.

Az El Camino ma már nem csupán egy vallási út, hanem sokak számára a belső megújulás és a világ felfedezésének színtere is.

Hogyan lett az El Camino híres zarándokút?

A történet a San Franciscóban született Rachael Sanbornnal kezdődött. A nő a harmincas éveiben, élete egy válságos pontján döntött úgy, hogy felmond a munkahelyén és bejárja az El Camino útvonalát. Azóta évente vezet csoportokat a zarándokúton, és speciális “gyász sétákat” is szervez. Ezek során a résztvevők a természetben járva dolgozhatják fel veszteségeiket – írja az euronews.com

Sanborn története nem egyedi. Egyre többen keresik a Caminót, hogy megújuljanak, gyógyuljanak, vagy éppen új kulturális élményekre tegyenek szert. Az utazók között vannak mélyen vallásos emberek és olyanok is, akik nem azok. Inkább csak a természettel, a történelemmel vagy önmagukkal szeretnének kapcsolatot teremteni.

Sharon Hewitt Kanadából érkezett barátaival, hogy részt vegyen a zarándoklaton. Hewitt, aki nem tartja magát vallásosnak,  felfedezett valamiféle kapcsolatot az El Camino rituáléiban és kihívásaiban.

“Nem vallásos okokból mentem, de vannak átfedések,” mondja Hewitt. “A vallás sokszor a fegyelemről szól, akárcsak az El Camino.”

A zarándoklat népszerűsége annak köszönhető, hogy egyre többen keresik a spirituális, de nem vallásos utakat. Jacqui Frost, a Purdue Egyetem kutatója szerint a spiritualitás kifejezés egyre inkább teret nyer az élmények leírásában. Frost szerint a Camino, mint a természettel való összeköttetés lehetőségére kiváló példa. Hiszen így át lehet venni vallási rituálékat és hiedelmeket anélkül, hogy azokat teljesen elsajátítanánk.

El Camino
Forrás: Pixabay

Zarándokút és az instant megoldások

Ez az új tendencia kihívásokat is jelent. A zarándokút jellegéből adódóan egyre több a “spirituális hack”, amik gyors megoldásokat kínálnak az élet problémáira. Bucar, aki korábban diákokat vezetett a Caminón, úgy véli, hogy a zarándoklat gyakran táplálja ezt az elképzelést. Miszerint egy átmeneti élménnyel elérhető a spirituális összekapcsolódás vagy átalakulás. Ő maga is változtatna a tanítási módszeren, inkább a történelmi kontextusra és a múlt ellentmondásos részeire összpontosítana. Ezeket a hivatalos spanyol túravezetők gyakran kihagyják.

Ahogy az El Camino folyamatosan változik, úgy alakul át azoknak a személyeknek a köre is, akik ezt az utat választják. Akár a hagyományos vallási, akár a modern spirituális keresésből fakadóan, a Camino továbbra is fontos úti cél azok számára, akik valami mélyebbre vágynak.

Az El Camino sem fenékig tejfel

A zarándoklat sötét oldalának megismerése is része lehet a tanulásnak. Szent Jakab, más néven Santiago Matamoros, azaz a „mórverő” alakja mögött rejlő történetek nem szerepelnek gyakran a túravezetők által mesélt legendák között. Bucar szeretné, ha a zarándokok többet foglalkoznának a történelmi narratívák megértésével.

„Kevesebb szórakozást és kevesebb ’élményt’ nyújtanék nekik. Sokkal értékesebb, ha ezek az élmények kényelmetlenek és zavarba ejtőek. Szembe kell nézni a vallás valódi tartalmával – mondja Bucar.

Sanborn számára a kereszténység mindig is a Camino szerves része marad, még akkor is, ha más vallások követői vagy ateisták teszik meg a zarándokutat. Egyetért Bucar véleményével, hogy a kereszténység nem mindig mutatkozott a legjobb oldaláról az El Camino történetében.

„Fontosnak tartom, hogy tiszteljük a Camino kereszténységét, és értékeljük a hagyományokat, a csodálatos művészetet és építészetet. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Camino útvonala olyan helyeken is áthalad, ahol több mint 80 embert elhurcoltak a hegyi otthonaikból, és máglyán égették el őket. Így fontos, hogy lássuk a vallás legjobb és legrosszabb oldalait is,” mondja Sanborn.

„Minden alkalommal, amikor egy templomba vagy katedrálisba lépek egy forró napon, lehetetlen nem ámulatba esni.”

Sanborn azonban ellenezni látszik azt az elképzelést, hogy a nem-katolikus zarándokok – akiket néha „turista-zarándokoknak” neveznek – képtelenek lennének átélni a Camino kínálta élményeket.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Környezet
Vigyázz, ágyi poloska veszély!
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 29.