Kultúra

Csúcsügynök lennél az InterMouse-nál vagy mehetsz vissza a balettbe ugrálni?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.02 | 08:08
  • trendindex: 2

Harminc éve került a mozikba a legkultabb magyar kultfilm, a Macskafogó. Mivel a szállóigéket mindenki tudja, olyan kvízt készítettünk, amihez jobban kell figyelni!

A Star Warsban a megjelenése előtt nem nagyon hittek. Kit érdekelne egy lovagos űrfantasy? A Macskafogóra pedig a megjelenés után húzta a száját a kritika. A Filmvilág 1986. novemberi számában megjelent írás szerzőjének nem volt elég egyértelmű, hogy műfaji paródiája-e a Csillagok háborújának, a James Bond filmeknek vagy a maffiózósztoriknak a rajzfilm. Olcsó trükk-e a magyar film állandó pénzhiányos állapotának kikerülésére a rajzolt robbanás és az animált dzsungel?

Mert azt, ugye, senki sem gondolhatja komolyan, hogy a Fritz, a macska, a Superman vagy egy újabb Csillagok háborúja helyett nézzük a Macskafogót a moziban.

Ma már tudjuk a választ, azok helyett. Illetve azok mellett. Új vetítéseken, rooftop moziban, barátokkal este DVD-ről sör mellett. A film mondatai pedig beépültek a mindennapokba. Mindenki tudja mit jelent, ha menni kell vissza a balettbe ugrálni, vagy miért iszik az ember konzerv vért, vagy hogyan vágja meg az ember a borotvát tartó kezét. És azt is, hol csempészte a heroint Julius Caesar. Ahelyett, hogy estig sorolnánk ezeket, próbáljátok ki magatokat a kvízben!

És hogy igaza volt-e a kritikusnak? A Macskafogó a nyolcvanas évek magyar filmtermésének ötödik legnézettebb filmje volt. Hiába szerepeltek benne csak rajzolt gengszterek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló