Könyv

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.14 | 10:48

A járvány miatt átköltöztették az online térbe.

Megnyitották kedd este a Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt átköltöztettek az online térbe.

A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és állhatatos munkájuk révén a vásár nem marad el, hanem átalakul, méghozzá “a sokszínűség virtuális ünnepévé” – emelte ki Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a vasárnapig tartó rendezvénysorozatot megnyitó beszédében.

A legutóbbi tervek szerint egy sor eseményt hagyományos formában tartottak volna meg, köztük a megnyitót is, de Frankfurt a napokban számos más németországi nagyvárossal együtt a járványügyileg kockázatos területek közé került. Így a nagyszabásúnak szánt rendezvény végül maroknyi résztvevővel tartott rövid ünnepség lett, amelyen több felszólaló videoüzenet formájában mondta el beszédét.

Monika Grütters a legfőbb támogató, a német kormány képviseletében személyesen vett részt az eseményen. Hangsúlyozta, hogy a vásár idei mottója, az “egyedülálló sokszínűség” (singular plurality) nemcsak az a tulajdonság, amelyért világszerte csodálják a díszvendég országot, a multikulturális és többnyelvű Kanadát, hanem az irodalom jellemzője is.

Az irodalom az emberi lét sokszínűségét a leginkább sokrétű és változatos módon bemutató művészeti formák közé tartozik, és ezzel “a megértés és az együttérzés forrása”. Az ilyen forrásokra nagy szükség van a jelenkor világában, amelyben a különbségek, az ambivalencia, a többértelműség, “vagyis a pluralizmus társadalmi valósága” egyre inkább elutasításra talál, és a világos, egyértelmű viszonyok iránti vágy az “ideológusok és autokraták” vonzerejét növeli – fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló