Vizuál

Adrenalinfüggőknek kötelező: kiállítás nyílik a magyar rapper veszélyes urbex kalandjaiból

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.22 | 11:18

Menthamadafaka és IKE romos, sokszor elhagyatott kórházakat, gyárakat, katonai helyszíneket fedeznek fel, amelyek hétköznapi emberek számára nem látogathatók.


Menthamadafaka (Ozsváth Gergely) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját.

Az urbex (urban exploration) szubkultúra rajongói kikapcsolódásuk során nem a pálmafás tengerpartokra, vagy a hegyvidék frissítő levegőjére vágynak elsősorban, hanem a sötét dimenziók, a városi hanyatlás áll figyelmük középpontjában. Az ilyen adrenalinnal teli kirándulások során az urbexes felfedezők romos, sokszor elhagyatott helyszíneket (egykoron működő kórházak, iskolák, gyárak…) fedeznek fel, máskor pedig olyan aktív létesítmények után (alagutak, csatornahálózatok, ipari és katonai helyszínek, stb) kutatnak, amelyek (bizonyos része) hétköznapi emberek számára nem látogathatók.

Több mint egy éve, hogy társa, IKE (Moravetz Ákos) oldalán nem mindennapi túrának vágott neki Mentha. A srácok ezúttal egészen Kazahsztánig mentek, ugyanis az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz látogattak el, 50 kilós hátizsákkal, 40 kilométeres sivatagi úttal, sebes lábakkal, vaksötétséggel, kígyókkal, skorpiókkal, járőrökkel. A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek és így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük.

Ezekből láthatunk két héten keresztül egy kiállítást a Telep Galériában, amelynek megnyitójára október 27-én kerül sor.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló