Vizuál

Még egy 17 éves mára, aki sajátos módját választotta a küzdelemnek

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.21 | 12:50

Nenous Thabit az ISIS által elpusztított antik szobrok másait készíti el gipszből és agyagból.

12311870_852601454853321_897193417_o
forrás: Facebook.com/Nenous Thabit Art

Az Irak és Szíria jelentős részét uraló, szélsőséges Iszlám Állam az emberiség elleni bűncselekményeit még eggyel tetézi: kalapáccsal, fúróval és robbanószerrel esnek neki az ókori műkincseknek, mert úgy hiszik, azok léte nem egyeztethető össze az iszlámmal. Ez ellen a pusztítás ellen veszi fel a harcot egy asszír keresztény fiú, Nenous Thabit a művészet segítségével.

A Moszul közelében lévő, háromezer éves Nimrud városát még az asszírok építették, amely birodalom a mai Irak, Irán és Törökország területén terült el. Páratlan archeológiai leleteit próbálja pótolni az ingujját felgyűrő srác, aki még workshopokat is szervez, hogy még több fiatalt vonjon be ebbe az értékőrző és teremtő munkába. A fiú őseinek keze munkája pusztult el az ISIS akciójának következtében:

Hadat üzentek a művészetnek és kultúrának is, ezért döntöttem úgy, hogy művészettel fogok támadni.

– nyilatkozta a CNN-nek.

2015-ben dózerolta le az Iszlám Állam ezeket a kulcsfontosságú leleteket, mely az Unesco szerint is a háborús bűn kategóriájába esik.

Az Irbil nevű kurd városban talált menedéket a Mosulból menekülő Thabil és családja, akik szerény körülmények közt élnek. Az ősi istenség, Lamassu gipszből újraalkotott szobrán 15 napig dolgozott a fiatal művész:

Lamassu a kedvenc szobrom: a legerősebb teremtmény a mitológiában. Ember feje van és oroszlán teste, a lábai ökröké, a szárnya pedig a keselyűé.

Az eltelt egy évben 18 szobrot és egy fali képet készített el az ifjú mester apjával, Thabit Michaellel, aki szintén szobrász. A hobbiból szenvedély lett: Assúr hadiistenhez és Hammurapi királyhoz kapcsolódó tárgyak sokasága készült el általuk.

Irakban csak azért kellett szobrászoknak meghalniuk, mert művészek voltak. Azzal, ha folytatjuk az alkotást, azt üzenjük, hogy nem félemlítenek meg ezek az ördögök.

Thabit jövőre a kurd város, Dohuk művészeti iskolájába szeretne jelentkezni, és szeretne fontos művésszé válni, büszke lenni egy olyan Irakra, amely megbecsüli az örökségét és szereti az életet. Ez utóbbira javulnak az esélyek, ugyanis az iraki hadsereg visszafoglalta a napokban Nimrud városát, így lassan képet kaphat a világ a károk mértékéről is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló