Vizuál

Kezdődik, lassan műalkotások is lekerülhetnek múzeumok falairól, #metoo címszóval

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 14:13

A Metropolitain állja a sarat, nem veszi le a villantós képet, de mi lesz az aktokkal?

Thérése álma majdnem véget ért, ugyanis a new yorki Metropolitain Múzeum faláról kis híján leszedették a híres festményt a dühös civilek. Balthasar Klossowski képén láthatóvá válik a leány bugyija, ez verte ki többeknél a biztosítékot: még petíciót is indítottak a szemérmetlen műalkotás eltűntetéséért.

#balthus #theresedreaming @metropolitanmuseum #againstcensorship #newpuritanism

A post shared by Philippe Piessens (@ppiessens) on

Az 1938-ban készült kép egy fiatal lányt ábrázol, kihívó pózban. Többek szerint a pubertáskorú lányok francia-lengyel származású megfestője ezen alkotása kifejezetten szexuális jellegű, mely véleményüknek többezer aláírás formájában is nyomatékot adtak.

Arra kérik a múzeum vezetőségét, hogy tekintettel a felforrósodott légkörre, melyet mostanában a szexuális zaklatások keltettek, gondolják át a festmény eltávolítását.

A mindennapjaink részévé váltak a bántalmazásos történetek, a Met pedig, a tinik kukkolását romantikus művészetnek beállítva, támogatja a nemi visszaéléseket.

Mia Merrill, a kezdeményezés elindítója, azt is javasolja, hogy ha eltűnik a kép, helyére egy azzal egykorú alkotás kerülhetne, lehetőleg egy női művésztől, említi meg a Guardian.

Ken Weine, az intézmény részéről pedig pontosan azzal érvel, hogy a vitatott kép egy lehetőséget biztosít, hogy párbeszéd induljon a kényes témáról:

A vizuális művészet lényege pont az, hogy a múltra és a jelenre is reflektál. A kreatív kifejezésmód tiszteletben tartása, és a pezsgő párbeszéd a garancia arra, hogy az emberi kultúra fejlődése a maga módján haladjon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.