Nők

Wonder Woman és a többi szuperhősnő jelentős mértékben növelik a lányok önbecsülését

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.10 | 08:45

Legalábbis egy friss tanulmány ezt állítja, és ha mindez igaz, akkor egyre többre lesz szükség ahhoz, hogy a nők megerősödjenek a még mindig férfiak diktálta világban. Úgy tűnik, nem pszichológusra, terapeutára meg life coach-ra van szükségük, hanem szuperhősnőkre.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány szerint, amikor egy fiatal nő elmegy a moziba, hogy megnézze a Wonder Womant, vagy egy olyan szuperhősös filmet, amiben fontos szerepet játszik egy vagy több női szuperhős, utána sokkal magabiztosabbnak érzik magukat, és nem csak 5 percig, amíg elhagyják a mozit, hanem utána is, a hétköznapi életükben. De ugyanez a helyzet a tévésorozatokkal is. Miközben még mindig a férfiak uralják ezt a világot (is), a nők már egyre több női hőst követelnek maguknak. Lehet, hogy már ez is a sarjadó magabiztosság jele?

A tanulmányt a BBC America és a Women’s Media Center nevű szervezet közösen végezték el még tavaly nyáron, 2431 darab, 5 és 19 év közötti fiút és lányt interjúvoltak meg. Arra voltak kíváncsiak, a fő célcsoport tagjai mit szólnak az egyre több női szuperhős felbukkanásához, mint amilyen Marvel kapitány, Wonder Woman vagy a tévében az új, női Doctor Who. A legnagyobb tanulsága pedig az lett a felmérésnek, hogy a tinédzserlányok, akik egyébként nem kimondottan az önbecsülés mintapéldányai, az ő magabiztosságukra nagyon nagy, építő hatással vannak a női szuperhősök a sci-fikben és a fantasy-kben. Ennek egyik jele, hogy körükben megnőtt az érdeklődés az eddig inkább férfiasnak tartott tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai karrier iránt. Úgyhogy a tanulmány készítői azt a konklúziót vonták le mindebből, hogy egyre több női hősre van szükség a sci-fi és fantasy filmekben és sorozatokban is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló