BabaMama

Gyereket várni, férfi nélkül? Na és nő nélkül?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.15 | 09:51

Lassan bőrsejtekből is létre hozható az utód, akár azonos nemű párok esetében is.

Pixabay
Pixabay

Tudósok bebizonyították, hogy női és hímivarsejtek bármilyen sejt újraprogramozásával is előállíthatóak, így rengeteg áttörést következhet a termékenység területén. A dolog természetesen jó néhány etikai kérdést is felvet.

Az egereken végzett, ilyen irányú kísérletek mindenesetre arra engednek következtetni, hogy előbb-utóbb az emberi világ is szembe kell, hogy nézzen ezekkel a kihívásokkal. Ugyanis egészséges kisegér jött létre egy olyan folyamat eredményeként, melynek vitro-ivarsejszaporítás (IVG) a neve. Ez a forradalmi módszer azt éri el az embrionális sejtek újraprogramozásával, hogy életképes peték és hímivarsejtek jönnek létre.

Az egerek őssejtjeiből növesztettek petéket, majd mikor ezek megértek, egérspermát oltottak beléjük, ezzel demonstrálván, hogy az egérnőstényt helyettesítő anyag is sikeresen megtermékenyülhet.

ivf-1514174_1280

Az IVG-folyamat még gyerekcipőben jár, de meddő embereknek máris reményt adhat, például akik rákos megbetegedés és kezelés miatt nem vállalhattak eddig gyereket. Mert egy kemoterápián átesett, meddőnek nyilvánított személytől vett bőrmintából a tudósok képesek lesznek egészséges petét vagy spermát is előállítani.

Így a donorokat is lassan el lehet felejteni. Ráadásul a mesterséges megtermékenyítés-programban részt vevő pároknak már nem csak egy maroknyi életképes embrióból lehet majd választaniuk, hanem sokkal nagyobb mintából tudnának válogatni. Bármilyen nemű szülő bőrsejtjéből lehet hím és női ivarsejteket előállítani, így akár azonos nemű pároknak is lehet majd közös gyerekük, sőt, elvileg egy egyedülálló ember is szaporodhat.

Az embriófarmok ideje egyelőre még nem jött el, de kérdés, hogy az emberi élet veszít-e így az értékéből, és hogy a dizájnolt babák esetében mennyire beszélhetünk high-tech fajnemesítéstől. Sőt – egy bébi akár kettőnél több szülő anyagából is összerakható lesz, így a jogok és a felelősség kérdései is szóba kerülnek. Széles körű társadalmi párbeszédre is szükség lesz, ha ilyen tempóban halad a technológia  – morfondírozik a Futurism.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló