BabaMama

Dolgozó anyaként erre a tíz dologra figyelj

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.28 | 16:23

Nem csoda, ha nagyon vágysz a szerepeid közti harmóniára. Így egyensúlyozz a család és karrier közt!

Ha szülés után visszamentél, hogy teljes állásban dolgozz, akkor bizony nincs könnyű dolgod, ha helyt akarsz állni mindkét területen. Amerikában egyre több édesanya számít húzóerőnek a gazdaságban: minden második munkavállaló egyben anyuka is, és tízből négy háztartást egy dolgozó anya visz. Ha valaki mindkét szerepet felvállalta, az bizony gyakran tapasztalhat stresszt és bűntudatot. Meg kell osztanod a figyelmedet a szakmád és a családod között, és ez komoly szervezési feladat. Az egyensúly eléréséhez 10 tippet gyűjtöttünk össze, most jön a második kör:

Legyél jelen!

Akkor is maradj kapcsolatban a gyerekkel, ha nem vagy már fizikailag otthon. Akár úgy, hogy ha kicsi még a babád, akkor vegyél fel neki egy videót, ahogyan énekelsz, vagy hozzá beszélsz, mesélsz valamit.

Ha nagyobbak a srácaid, és tudod, hogy nem érsz haza időben, akkor még reggel adj nekik valami vigasztalót: legyen az akár egy kis cetli, egy személyes üzenettel. Ha pont egy fontos eseményről maradnál le, akkor biztosítsd csemetédet, hogy szerzel róla felvételt, amit együtt is megnézhettek majd utólag. Tegyél ki otthon képeket magatokról, hogy lássa az arcodat. Ha ebédszüneted van, csörrenj rá: ha meghallja a hangod, máris könnyebben veszi aznap a többi akadályt.

Célra tarts!

Csökkents a zavaró, vagy kimondottan időrabló dolgokat. Húzz határokat az email-olvasás és a telefonálás idejének is: mikor már alszanak, akkor is ráérsz ezeket intézni. Heti egyszer nézz csak tévét, inkább a partnereddel töltsd az időt, ha megoldható. A multitask felejtős, ha otthon vannak a srácok.

A munkahelyen se pocsékold a perceket feleslegesen: a pletykálás, a neten lógás és a kinyújtott ebédszünet mind a hatékonyságot rontja. A kollégákkal épp elég, ha egy gyors ebéd közben csacsogsz.

Közös élmények

Szánj a gyerekekre minőségi időt, azaz a hét közben és a hétvégén is aktívan legyetek együtt. Mindenkit vonj be, és ha időszűkében vagy, akkor lehet ez egy közös reggelizés, vagy esti játék, mozizás. Amanda Wiss szerint

Olyan programot szervezz, ami beillik a napirendetekbe, így rendszeressé tudod tenni, és már mindenki számítani is fog rá.

Ilyenkor rá se nézz a telefonodra, és szóba se hozd a munkádat. A srácok érdeklődési körére úgy tekints, mint a barátaidéra. Nagyobb gyerekek már maguk is meg tudják mondani, milyen élményre vágynak. Bármi legyen is az, a lényeg, hogy együtt csináljátok.

Kettesben

Ha van partnered, ne feledkezz el róla sem – a társad is igényli a minőségi időt. Legalább havi egy esti randit hozzatok össze, hogy a kapcsolatotokat tápláljátok.

Megfiatalodtok ilyenkor, és élvezitek az együttlét minden percét. Ha ki sem látszol a munkából és a háztartásból, akkor a kedvesed bizony elhanyagolva fogja érezni magát. Ha elutazni vagy kimozdulni nincs keret, akkor kettesben főzőcskézzetek és borozgassatok otthon, de a gyerek vagy a munka témáját véletlenül se vegyétek elő ilyenkor.

Én-idő

Amúgy is rá vagy kényszerülve, hogy az időt okosan oszd be, így tedd meg azt is, hogy pár percet csak magadra fordítasz. Egy frissítő kiszállás a taposómalomból már pillanatok alatt is feltölt.

Minden percedet elvinné a munka vagy a háztartás, ezért muszáj valahogyan energiát nyerned. Hisztisen úgysem tudsz elég hatékony lenni, sem partnerként, sem szülőként. Hogy jól érezd magad a bőrödben, szakíts időt magadra is.

– bátorít Wiss. Alvás előtt merülj el egy jó könyvben, vagy egy kád habfürdőben.

Esetleg szervezz egy csajos-fürdőzős napot. Valami rendszeres edzés vagy egy hobbi is szárnyakat képes adni. Az egészséges táplálkozásra is ügyelj, a pihentető alvásról nem is beszélve -erről a legokosabb anyák sem tehetik meg, hogy lemondjanak, még a Parents szerint sem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló