BabaMama

A legmegosztóbb babakérdés: hadd sírjon a gyerek, vagy sem?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.06 | 06:43

Álomba ringatja magát úgyis, de ki bírja végig hallgatni a keserves gyereksírást?

Sok szülő esküszik arra, hogy esténként jobb az, ha a gyerek sírja álomba magát, mert akkor megtanulja, hogy magától nyugodjon meg. Más viszont kimondottan károsnak ítéli meg ezt a rideg, lepasszolós módszert. Csak ez a két véglet létezne?

via GIPHY

Ha bizonyos körökben bedobjuk a hadd-sírjon (azaz a CIO: cry-it-out) szófordulatot, máris kereszttűzben találhatjuk magunkat. Szülők, gyermekgyógyászok és pszichológusok konkrétan ölre mennek, a módszer ellentmondásosságát illetően. A fogalom egyébként több olyan szemléletet takar, amelyek megengedik, hogy elalvás előtt a baba valamennyi ideig sírjon.

Fokozatai vannak ennek az altatás-típusnak: a legkegyetlenebbnek azt mondhatjuk, mikor rácsukják a kicsire az ajtót, hogy magában zokogjon. Ha elcsendesedett a baba, akkor valószínűleg már álomba sírdogálta magát.

Ennél jóval kímélőbb az úgynevezett Ferber-módszer. Ilyenkor a szülő gyakran benéz a babára, de nem mindig akkor, amikor a pici felsír. A vigasztaló benyitások idővel ritkulnak, és a gyerkőc is megszokja, hogy nem különösebben hatékony akkor, ha hanggal jelez. Sok szülő úgy találta, hogy a kezdeti sírások elviselése meghozta a gyümölcsét: hosszabb távon nyugodtabb éjszakákat eredményezett, mindannyiuk számára.

via GIPHY

Lanette Stewart, egy texasi anyuka így vall róla:

Mindenkinek megemlítettem a Ferber-módszert, mert annyira hatékony, hogy teljesen megváltoztatta az életünket.

A corsicanai asszonynak ráadásul ikrei vannak, akik osztoztak a gyerekszobán. Mikor a kisfiú rázendített, Stewart azonnal berohant csitítani, nehogy felverje a kislányt.

via GIPHY

Nyolc hónap szakadatlan küzdelem után, a gyerekorvos pendítette meg nekik a Ferber-módszert.

Elég kemény lesz, de ez egy jól ismert eljárás. Nektek is segíteni fog.

emlékszik a szavaira Stewart. Így is lett: az első éjszaka iszonyatos is volt.

Ott pityeregtem az ajtón túl, kezemben a konyhai időzítőmmel, a pillanatot várva, hogy meddig hagyjam ott őket. Várni, várni, várni, aztán berobbanni. Nem sokat aludtunk akkortájt.

De aztán minden este, mérhetően egyre hamarabb sikerült kidőlniük, és átaludniuk az éjszakát.

Lenyűgöző volt!

via GIPHY

De biztonságos?

Sokan nem dőlnek be a felszínnek: szerintük azzal, hogy ha sokáig sírni hagyjuk a gyereket, sajnos inkább ártunk neki.

Pszichológiailag károsnak tartom, mert a bizalmi kötődést romboljuk így le bennük. Szerintem az éjszakai gondoskodás két célt szolgál: az egyik része az, hogy támogatóan reagálunk, ha a szemünk fénye jelez, mert ott vagyunk mellette, amikor szüksége van ránk. A másik dolog pedig az, hogy abban is segítjük így, hogy önmagát szabályozhassa. Akár még az alvás tekintetében is.

véli Douglas Teti, a fejlődéslélektani és családtudományi professzor.

Ha sírni hagyjuk, akkor viszont azt kockáztatjuk, hogy a stressz miatt emésztési és agyi fejlődési problémák jelentkeznek majd nála.

via GIPHY

Craig Canapari alvásszakértő gyermekorvos ezt egyenesen nevetségesnek tartja:

Most őszintén: hogyan lehetne egy csecsemőnek pont az esti sírástól agykárosodása, amikor egész nap sír?

A doktor szerint itt olyan kutatásokra alapozhattak, amelyek az árvaházakban lévő babák elhanyagolásáról szóltak. Az ottani csöppségeket valóban ritkán vették kézbe, mikor sírtak. Ez esetben viszont más a dolgok állása:

Mi csak speciális körülmények közt ignoráljuk a gyerekünk sírását: egy bizonyos időszakban, és egy pontos helyhez kötötten. Szerintem ez teljesen rendben van így.

A másik véglet

Ettől még nem mindenki képes fittyet hányni az ordító magzatára, sőt. Heather Creekmore-t például nem győzi meg ez az érvrendszer:

Mi nagyon megjártuk, amikor egy könyv alapján sírni hagytuk az első gyereket. Az elsőszülöttnél olyan kétségbeesett még az ember, és bármit megtenne, hogy elaltassa a csöppséget.

Kiderült, hogy a négy gyereket nevelő, Dallas-környéki anya első fia refluxos volt.

Így, négy gyerek után már merem mondani, hogy egy olyan babát akartunk lerakni, aki nyomorultul és kényelmetlenül érezte magát. Belátom, hogy a legnagyobb szülői vétkem ez volt. Akkor nem esett le, hogy nem azért sírt, mert nyűgös volt, vagy túl éber, hanem: fájdalmában.

Ezért érzi úgy, hogy a frissen szülővé válók számára akár rizikós is lehet a módszer.

via GIPHY

Sujay Kansagra sincsen meggyőződve a sírni hagyás jótékony voltáról. A Duke Egyetem alvásgyógyászattal foglalkozó, neurológus orvosa azt hangsúlyozza, hogy valóban sok tanulmány igazolja a módszer rövidtávú előnyeit, de a hosszabb kifutású, egészségügyi kockázatokról mélyen hallgatnak.

 

Így azt tanácsolja, hogy csakis panaszmentes gyermekek esetében érdemes megpróbálni az eljárás alkalmazását.

Bármilyen egészségi állapotú is a baba, fontos volna még a módszer bevetése előtt konzultálni a gyerekorvossal.

javasolja a Parents.com oldalán.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.