Tudomány

Mégis javítja az emlékezetet, ha elektromosan stimulálják az agyat?

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.21 | 11:04

Persze nem az elektrosokk fogja megoldani a memória-gondokat.

Apró elektromos kisülésekkel birizgálni az agyat, abban a reményben, hogy javulást lehet elérni a memória területén, nem új ötlet. Viszont egy új tanulmány azt erősíti meg, hogy hatásosabb is lehet az eljárás, mint ami a korábbi kutatásokból eddig kiderült.

A Pennsylvaniai Egyetem idegtudománnyal foglalkozó munkatársai mutatták ki első ízben sikeresen azt, hogy az agy árammal történő stimulációjának megerősítő hatása van.

A Current Biologyban megjelent tanulmány kimerítően tárja fel azt, hogy ez a fajta mély agy stimuláció jó eséllyel csökkenti a demencia jeleit, és felveszi a harcot a memóriavesztés ellen is, származzon az akár fejsérülésből. Az iraki és afgán harcokból visszatérő katonák közt ez utóbbi probléma elég nagy gyakorisággal fordul elő.

A kutatás egy négyéves projekt része volt, melyet a Nemzetvédelmi Minisztérium rendelt el, az Aktív Emlékezet Helyreállítása céljából, hogy egy olyan, beépíthető eszközt fejleszthessenek ki, amely felszámolná ezt a memóriazavart.

A tesztalanyok többnyire epilepsziások voltak, akiket számos memóriatesztnek vetettek alá, melyek során azokat az agyterületeiket stimulálták, amelyek az emlékek kódolásáért felelnek. Az agyakat magas és alacsony fokú működés állapotában is ingereknek tették ki, és azt találták, hogy akkor javult az emlékezet, amikor alacsonyan funkcionált az elme. A résztvevők viszont gyengébben teljesítettek, ha magasan funkcionáló állapotban stimulálták őket.

A korábbi tanulmányok, melyek a mély agyi stimulációval foglalkoztak, vegyes eredményeket hoztak. Néhány tudós szerint ez az eljárás élesíti az emlékezőtehetséget, más viszont amellett tör lándzsát, hogy az eredmény semmi más, mint agykárosodás. Ez a kutatás viszont annyiban jelent nagyobb előrelépést az előzőekhez képest, hogy megmutatja, mennyire fontos az ingerlés időzítése.

Bár még további vizsgálatok szükségesek, annyit máris leszögezhetnek a pennsylvaniaiak, hogy egy „zárt hurok kezelés” felé tették meg az első lépéseket: azaz egy olyan agyi implantátum használata volna hatásos, amelyik észleli, hogy alkalmas-e az idő az elektromos impulzus indítására.

Az idegtudományokkal foglalkozók számára nagy segítség volna egy olyan alkalmazás, amely megkönnyítené a demencia, az Alzheimer-kór és az agysérülések tüneteit kezelni. Erre csillant most fel egy reménysugár – írja a Gizmodo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló