BabaMama

Hoppá, a leggyakoribb allergén a kisgyerekeknél a tej!

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.19 | 09:24

Élet, erő, egészség? De nem mindenkinek!

Az öt éves kor alatti gyerekek számára nem a mogyoró, hanem a tej az, ami a leginkább kerülendő élelmiszer, derült ki egy friss kutatásból. Rengeteg esetet nem diagnosztizálnak, a szülőket pedig többnyire váratlanul éri, ha kiderül, mi is a panaszok oka.

via GIPHY

A november 16-án közzé tett tanulmányban az áll, hogy az ételallergiás egyéves gyerekek közel felét a tejérzékenység sújtja, az 1-2 éves kor köztiek 40 százaléka is ide tartozik, illetve ötéves korig a tej a vezető allergén, minden más élelmiszer közül.

Az emberek zöme nincsen tisztában a tejallergia mibenlétével. Először inkább a mogyoróra gyanakodnak.

foglalja össze Dr. Ruchi Gupta, a chicagoi gyermekorvos. A tanulmányt jegyző professzor szerint a családokban tudatosítani kellene azt, hogy mihamarabb vizsgáltassák ki a gyerek panaszait.

via GIPHY

A tejallergia nem teljesen ugyanaz, mint a laktóz-intolerancia, vagy más tejérzékenység – ez utóbbi állapotok puffadással és egyéb emésztési kellemetlenségekkel járnak.

Itt komolyabb a tét: az immunglobulin E (IgE) fehérje felel az olyan allergiás reakciókért, mint például a csalánkiütés vagy a légzési nehézségek – nem sokkal azután, hogy az illető elfogyasztotta az adott terméket.

A szakértő szerint az amerikai gyerekek két százaléka már ezzel a fokú allergiával néz szembe.

De csak minden századik gyereknél mutatják ki korán a tejallergiát.

teszi hozzá a tanulmányban szintén részt vállaló Christopher Warren, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa.

via GIPHY

Jamie Kauffman, egy illinoisi anya babája sokat sírt: Miles nyűgös volt, az anyát kikészítette az is, hogy képtelen volt megnyugtatni a kisfiát. Mikor a védőnő javaslatára szoptatta, a baj csak fokozódott.

Nyolc hónaposan a spenótpürétől kiütések jelentek meg a gyereken, anafilaxiás sokkot kapott, zihált és nem reagált a külső ingerekre. A sürgősségin derült ki, hogy tejallergia áll a háttérben.

Akkor utólag már minden értelmet nyert Kauffmann számára. Továbbra is szoptatta a babát, ám saját magát diétára fogta: mogyoró, szója, tojás és tej már nem szerepelt az étrendjében. A fiú azóta 13 éves lett, a legtöbb allergiáját kinőtte, kivéve a tejet. Ez továbbra is aggasztja a szülőket – ha véletlenül mégis valami olyat eszik, amitől köhögni vagy fulladni kezd, akkor azonnal gyógyszert kap.

via GIPHY

Szerencsére a főzött vagy megsütött tej már nem okoz Miles számára gondot, csak a nyers. De évekkel ezelőtt ez a helyzet sok áldozatot követelt a családtól; most már közismertebb ez az állapot, említi meg az NBC News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.