BabaMama

Telihold és hajas baba: 6 szül(et)és mítosz, amivel ideje leszámolni

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.23 | 16:11

Ezek azok a mondatok, amelyeket már anyáink és nagyanyáink is mondogattak, de a tudomány azóta igazolta, hogy túl sok valóságtartalmuk nincs...

1. Ha tavasszal születik a baba, nem lesz beteg

Sokan hiszik, hogy nagy mázli tavasszal születni, mert akkor egész évben nem betegszik meg a baba. Ez természetesen orvosi szemszögből badarság: a betegség nem a hideg, hanem a vírusok miatt van, ezért évszaktól függetlenül egész évben arra ügyeljünk, hogy a baba ne fertőződhessen meg. Gyakori kézmosás, lehetőség szerint anyatej, és kisgyerekek, beteg emberek tudatos kerülése.

2. Ha hegyes a has, kisfiú érkezik, ha gömbölyű, akkor kislány

Ennek a máig gyakran hallott jóslatnak a valóságban semmilyen tudományos alapja nincs. A has formája a várandósság során inkább a következők függvénye: testalkat, sporthoz való viszony (hasfal feszessége), a méh formája és rugalmassága, a méhlepény helyzete, korábbi szülések száma. Ettől függetlenül jó móka találgatni, vajon kisfiút vagy kislányt vár-e az anyuka…

3. Hasonló szülésünk lesz, mint az édesanyánké volt

Minden szülés más és más, a többgyerekes anyák meg tudják erősíteni, hogy aligha akad két egyforma szülés. Ennek ellenére gyakran halljuk, hogy „nálunk a gyors szülés a gyakori”, „mi nem szenvedünk sokat”: a valóságban az aktuális fizikai és lelki állapot jobban meghatározza a szülés milyenségét, mint a genetikai adottságok.

4. Ha jön a gyerek, megy a fog

Tény, hogy a terhes nők körében gyakoribbak az ínyproblémák és a magzat fokozott kalciumigénye a fogszuvasodást is felgyorsíthatja, de nem véletlenül fontos a várandósság ideje alatt legalább egyszer fogorvoshoz fordulni. Ezek a problémák ugyanis megelőzhetők megfelelő odafigyeléssel.

5. Ha ég a gyomrunk, hajasbabánk fog születni

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amit máig rendszeresen hallunk, noha semmilyen valóságalapja nincsen. A baba hajzata nem függ attól, hogy az utolsó hetekben tapasztal-e gyomorégést a kismama: az egyébként igen általánosnak mondható jelenség hátterében az áll, hogy a megnagyobbodott méh nyomja a gyomrot, ami így bizonyos – savas hatású – ételekre érzékenyebben reagál. Ez a tünet egyébként szülés után elmúlik, aggodalomra nincs ok.

6. Több baba születik telihold idején

Ez a tévhit már az ókori görögök idején is élt, és azóta számos kutatás próbálja igazolni a megállapítást. Egyelőre nem sikerült: arányaiban ugyanannyi gyerek jön világra telihold idején, mint egyéb időszakokban, nem érdemes tehát erre alapozni, ha „épp jókor” születő babát szeretnénk.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló