Femin

Hogy mi? Chris Pratt jóval több gázsit kapott, mint Bryce Dallas Howard?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.09 | 12:44

A Jurassic World 2-ben ugyanannyit melóztak, mégis a férfi kolléga keresett jobban. A szexizmussal jogosan vádolt első rész után főleg ciki a nemi egyenlőtlenség.

Hollywoodban sajnos továbbra is tartja magát pár rossz beidegződés: ezek közül az egyik az, hogy a férfi színész többet kell hogy kapjon ugyanazért a munkáért, mint a női kollégája. A Jurassic World 2 esetében is ez történt, ahol Chris Pratt közel kétmillió dollárral többet vihetett haza, mint főszereplő társa, Bryce Dallas Howard.

Pratt nagyjából tízmilliót kaszált ezzel a filmmel, míg Howard a június 22-én érkező Bukott Birodalommal összesen nyolcmillióval lett gazdagabb. Sem a színésznő, sem pedig az Universal Pictures nem nyilatkozott még ebben az ügyben; viszont az első részt az a kritika érte már, hogy Howard karaktere a szexizmus áldozata lett. Így a folytatás kapcsán sem számíthat túl sok jóra a igazságtalanságokra érzékeny közönség, ha a honoráriumokból indulunk ki.

Look who I ran into – in heels – at @cinemacon! cc: @prattprattpratt

A post shared by Bryce Dallas Howard (@brycedhoward) on

Igaz, Pratt több felkapott produkcióban is szerepel (Bosszúállók, Galaxis őrzői), de ez még nem indokolná azt, hogy 20 százalékkal több fizetést kapjon. Főleg, hogy a dínós moziban egyenlő és egyaránt fontos szerepeket visznek, aminek illene a csekkeken is megjelennie.

A nő Claire Dearing bőrébe bújik, aki a Jurassic World üzemeltetési vezetője, míg a férfi Owen Grady személyében a velociraptorokért felelős. Dearing két unokaöccsének nyoma veszik, így Grady segítségét kéri a kutatásban.

Az első részben Howard karakterét számos bírálat érte: női főnökként túl morózus, ellenszenves volt, gyakorlatilag egy „pics@ként” viselkedett, aki ráadásul Owen kisugárzásának hatására sorra dobta le a gátlásait és a textilt is. Még a Bosszúállók rendezője, Joss Whedon is rúgott egyet 2015-ben a klisés moziba:

Mintha a hetvenes évek szexizmusa köszönne vissza, egy az egyben. Az otromba sztereotípiák közül egy sem hiányzik.

Nemcsak Whedonnál verték ki a biztosítékot a látottak: még az 1993-as, Laura Dern által megformált nőalaknál is elavultabbnak tartotta a közönség a reboot főszereplőjét. Colin Trevorrow rendező minderre így reagált:

Nem értek egyet Whedon véleményével. Kiragadtak egy jelenetet, ami máshogyan működik, ha a teljes film történetéből vesszük ki. A sztorit pont hogy Claire viszi előre, és mi a nőiességét is ugyanúgy belefoglaltuk a karakterbe. Egy hölgy szereplőt szerintem nem az tesz érdekessé, ha férfiként viselkedik. Bryce és én ezt sokszor át is beszéltük.

Így visszatekintve erre a nyilatkozatra, még furább, hogy a történetet előre lendítő karakter kap kevesebb juttatást. A trailer is azt sugallja, hogy minimum azonos összeget érdemelnének. Erre rímel Claire Foy és Matt Smith esete is a The Crown kapcsán: itt is a férfi járt jobban első körben, aztán kiderült, hogy Foy mégis kap kompenzációként 275 ezer dollárt utólag.

A Bustle reméli, hogy Howard esetében is győz az igazság: példaértékű volna, ha Hollywood egyenlő arányban díjazná a nemek teljesítményét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.