Femin

Megvan, mitől alakul ki a Policisztás Ovárium Szindróma

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.15 | 14:09

Francia tudósok a meddőség ellen is találtak megoldást. A PCOS-ban érintettek lassan fellélegezhetnek.

Végre sikerült megfejteni, hogyan is alakul ki a női meddőség egyik legfőbb okozója. Még a születés előtti időszakra kell visszamennünk: a leány magzat hormonális egyensúlya a kulcs. Az egereken elvégzett, sikeres tesztek után még idén elindulhat a klinikai gyógyszeres kezelés is.

A Policisztás Ovárium Szindróma minden ötödik nőt érint a világon, akiknek a háromnegyed része komoly meddőségi problémával is küzd. Az állapotot a magas tesztoszteronszint határozza meg alapvetően, amelytől sok petefészek-ciszta, ciklus-ingadozás és a cukorháztartás zavara jelentkezik. A szindróma kialakulása mindez idáig viszont rejtély volt.

Ez a leggyakoribb hormonális állapot, amely a fogamzóképes korú nőket érinti, mégsem volt eddig igazán a fókuszban.

– fogalmazza meg Robert Norman, az Adelaide Egyetem részéről. Már elérhető pár kezelési mód, amely a teherbe esést segíti, de ezek hatékonysága nagyjából 30 százalékos, öt menstruációs ciklus idejét tekintve.

Már az anyaméhben

Most viszont Paolo Giacobini, a Francia Nemzeti Egészségügyi és Kutató Intézet munkatársa kollégáival kimutatta, hogy a PCO-t az okozza, ha a magzat nagy mértékben ki van téve az anti-Müllerian hormon hatásának. A tudósok észrevették, hogy a PCO-s kismamáknál ez a szint 30 százalékkal magasabb, mint az átlagos érték. Kiderült, hogy a szindróma örökletes, így felmerült, hogy az anyák a lányaiknak is tovább adhatják a hajlamot.

Hogy igazolják a feltevést, terhes egerekbe fecskendezték ezt az anti-Müllerian hormont. Ahogy az eztán született, nőstény kisegerek felnőttek, megjelent náluk a rendellenesség több tünete is: későbbi nemi érés, rendszertelen peteérés, terméketlenség és kevesebb utód formájában. A beadott, extra adag hormon túlstimulálta azt az agyterületet, amelyik a tesztoszteronszintet emeli.

A folyamat megfordítható: a Cetrorelix nevű, meddőség elleni gyógyszer, mely a női hormonokat szabályozza, megszüntette a panaszokat.

Helyreállítja a peteérést, és növeli a teherbe esések számát.

– smerteti Giacobini a humán felhasználás célkitűzéseit.

Még egy fontos dologra fényt derített a kutatás: a PCO-s nők jobb eséllyel megfogannak a kései harmincas, korai negyvenes éveikben, ugyanis ekkor már a fenti hormon szintje lecsökken, említi meg a The New Scientist.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló