Orosz-ukrán háború

Meghalt a Wagner-vezér Prigozsin, baleset érte

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.23 | 20:11

Jevgenyij Prigozsin, az orosz oligarcha és magánkatonai parancsnok, aki a rettegett Wagner zsoldos csoportot vezette, tragikus repülőgép-balesetben vesztette életét, ahogy azt nemrég a BBC jelentette.

Az Embraer típusú repülőgép orosz légtér felett repült, amikor ismeretlen okokból eddig tisztázatlan módon lezuhant. A baleset mind Prigozsin, mind kilenc másik utas életét követelte. A gépen három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Az orosz légiügyi hatóság, a Roszaviatsiya vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

Jevgenyij Prigozsin hosszú ideig Vlagyimir Putyin közel barátjaként volt ismert. Kezdetben különböző élelmiszeripari vállalkozásokkal szerezte vagyonát, majd később zsoldosok toborzásába kezdett. A hírhedt Wagner csoport vezetőjeként részt vett világszerte számos katonai konfliktusban, még Afrikában is. Sokáig feltétel nélkül támogatták az orosz hadsereget az ukrán elleni háborúban. Azonban néhány hónappal ezelőtt Prigozsin követelte az orosz katonai vezetés lemondását, korrupcióval és inkompetenciával vádolva őket, aminek következtében sok Wagner katona vesztette életét feleslegesen.

A helyzet olyan mértékben fajult el, hogy a Wagner zsoldosai két hónappal ezelőtt, június 23-án elhagyták ukrán állásaikat és Moszkva felé vették az irányt. Az orosz vezetést aggasztotta az intézkedés, és végül Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenka közbenjárására elkerülték a várostól a Wagner egységek érkezését, ezzel talán elkerülték egy véres polgárháború lehetőségét. Prigozsin szabadon távozhatott, a puccskísérletben részt vevő katonáknak pedig amnesztiát adtak. A szakértők azonban nem jósoltak hosszú életet a zsoldos-vezérnek…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.