Sport

A legfontosabb amerikai focis szakkifejezések, hogy képben legyél a Super Bowlra

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.21 | 15:03

Fumble? Interception? Kickoff return? Ne azért maradj le az év egyik legnagyobb sporteseményéről, mert nem érted ezeket! Összeszedtük a legfontosabb szakkifejezéseket a játékkal kapcsolatban, amerikai foci for dummies.

Tom Brady, a liga történetének egyik legsikeresebb irányítója (kép: AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jim Rogash)
Tom Brady, a liga történetének egyik legsikeresebb irányítója (kép: AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jim Rogash)

Bár az amerikai foci a legnépszerűbb csapatsport az Egyesült Államokban, és az NFL meccseit a világ minden táján egyre többen nézik, nálunk csak az utóbbi pár évben pörgött fel igazán. Ráadásul ezt a sportot elég kevesen játsszák még idehaza, ezért nem alakultak ki a sportban használatos kifejezések magyar változatai. Úgyhogy ha valaki magyar adón nézi is a közvetítést, ott is repkednek az angol szavak, ami eléggé nehezíti a bonyolult szabályrendszerű sport megértését, ha valaki nem olvas utána.

Mi most összeszedtük a legfontosabb infokat ezzel a sporttal kapcsolatban, már csak azért is, mert nyakunkon a Super Bowl. Innen mondjuk el is kezdhetjük.

Super Bowl

A Super Bowl a National Football League (NFL), vagyis az Egyesült Államok legrangosabb amerikai foci bajnokságának döntője. Itt csap össze egymással a liga két konferenciájának, az AFC-nek és az NFC-nek a győztese a bajnoki címért, és az azzal járó Vince Lombardi-trófeáért. A Super Bowl a világ egyik legnagyobb médiaeseménye, több százmillióan nézik egyszerre szerte a világon. Sportértéke mellett médiaipari jelentősége is kimagasló, a meccs szünetében megtartott kis koncert mindig az év egyik legnagyobb durranása, a reklámidőt pedig aranyárban mérik, mindenki ilyenkor akar hirdetni. Ha más miatt nem is, Janet Jackson pár évvel ezelőtti mellvillantása miatt mindenki hallott már a félidei show-ról.

Az idei lesz az 51. Super Bowl, február 5-én rendezik majd a houstoni NRG Stadionban. Jelenleg a playoff, vagyis a bajnokság rájátszása zajlik, a konferencia döntőkben (január 22-én) a következő négy csapat csap majd össze:

Green Bay Packers – Atlanta Falcons

Pittsburgh Steelers – New England Patriots

A két főcsoportgyőztes találkozik végül egymással február 5-én a Super Bowl-on, hogy egy jó meccset csináljanak Lady GaGa koncertje köré.

Amerikai foci

Az Egyesült Államokban és Kanadában egyszerűen csak football (ők a mi focinkat soccernek hívják) vagy gridiron (a pálya rácsos mintázatára utalnak ezzel) névvel illetett sport egy rögbiből kifejlődött területszerzős csapatjáték. A 120 yard hosszú pályán két csapat áll fel egymással szemben, mindkét oldalon 11-11 játékossal. Az egyik csapat támad, a másik védekezik, ennek megfelelően a játék egyes részeiben teljesen más specializációjú játékosok váltogatják egymás a pályán (minden csapatnak van külön védekező és támadó csapategysége is). A játékidő 60 perc (az NFL-ben), ami négy 15 perces negyedre oszlik, de csak a félidőben kapnak a csapatok nagyobb pihenőt. A játék célja, hogy az adott csapat több pontot szerezzen az ellenfélnél (meglepő?).

A játék menete

A meccs kirúgással (kickoff) kezdődik, a kirúgást fogadó csapat onnan kezdheti meg a támadást, ameddig eljutnak a visszahordott labdával. Ha nagyon ügyes a visszahordás, akár innen is szerezhetnek touchdownt, de ez nagyon ritka, ráadásul még nem is tartunk ennél a kifejezésnél! Mindegy, nézzünk meg egy pár menő kickoff returnt!

A labdát birtokló csapat támadóegységének ezután maximum 4 lehetősége van arra, hogy megtegyenek a pályán 10 yardot. Ezt passzolással vagy futással tudják elérni. Az akció snappel kezdődik, ilyenkor a center az irányító (quarterback) kezébe adja a labdát. Egyszerűnek tűnik, de már ezt is el lehet rontani:

Ha sikerül megtenniük a 10 yardot, first downt szereznek, és onnan megint van négy lehetőségük az előrenyomulásra. Ha nem sikerült a first down, akkor az ellenfél jöhet a labdával. Fontos, hogy előrefelé passzolni csak egyetlen egyszer lehet egy akció során, mégpedig csak azon vonal mögül, ahonnan a labda elindul az akció elején. Hátra és oldalra bármennyit lehet passzolni, de a rögbihez képest az ilyen passzjáték az amerikai fociban nagyon ritka.

Pontszerzés

A támadó csapatnak több lehetősége is van a pontszerzésre, ezek közül a legértékesebb és egyben a játék legfőbb célja, a touchdown megszerzése: a folyamatos előrehaladással minél jobban megközelíteni, és végül bevinni a labdát az ellenfél célterületére (endzone), ami a pálya alapvonala és gólvonala közötti 10 yardos sáv. A támadók ilyenkor vagy beviszik a labdát futójáték után, vagy az endzone területén kapják el a quarterback passzát.

A touchdown 6 pontot ér, ez után pedig további pontok megszerzésére is nyílik lehetőségük (conversion, extra point). Vagy 2 yard távolságból indíthatnak egy újabb támadást touchdownért, amiért viszont már csak két pont jár, vagy 20 yard távolságból rúghatnak az U-alakú kapura 1 pontért. Ezt viszont az ellenfél megpróbálhatja blokkolni:

A harmadik pontszerzési lehetőség a mezőnygól (field goal): ha a támadó csapat úgy ítéli meg, hogy a negyedik kísérletből sem tudják megszerezni a first downt, dönthetnek a rúgás mellett is: ha betalálnak a kapuba, három pontot kapnak. A Steelers például idén csak mezőnygólokat szerezve jutott be a főcsoportdöntőbe.

A védekező csapat is tud viszont pontokat szerezni. Például labdaszerzés esetén, ha rögtön touchdown csinálnak belőle. A másik lehetőség a safety, amiért két pont jár, és akkor adják, ha a támadó csapatot szabályosan szerelik (tackle) a saját endzone-jukban, vagy éppen ők szabálytalankodnak ugyanott.

Az amerikai foci jellegzetessége, hogy elég sokat áll a játék, meg egymást követik a meddő előrenyomulási kísérletek. Ilyenkor könnyen lankad a néző figyelme, ha viszont a következő szavak egyikét halljuk a tévéből, azonnal nézzünk oda:

Interception: az irányító rossz helyre passzol, a passzát az ellenfél elkapja.

Fumble: a futójátékos elveszti a labdát.

Sack: a védők még azelőtt ütköznek a quarterbackkel, hogy az passzolni tudna.

Hail Mary: egész pályán átívelő hatalmas passz.

Most már szinte mindent tudtok, jó szurkolást!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló