Sport

Ezek a világ legextrémebb futóversenyei, és egy átlagember simán otthagyná rajtuk a fogát

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.08 | 15:58

Mostanában egyre többen próbálják ki magukat valamilyen futóversenyen, és egy sikeres félmaraton után máris újabb kihívások után néznek. Most mutatunk pár versenyt azoknak, akik szeretik igazán magasra emelni a lécet. Elképzelhetetlen távolságok és embertelen körülmények, csak mazochistáknak!

(kép: Pixabay/komposita/CC0)

A futás elég nagy divattá vált napjainkra, szerencsére, hiszen keresni sem lehetne egyszerűbb és egészségesebb testedzési módot. Lényegében csak egy jó cipő kell hozzá, és bárki elkezdheti: veszed a csukát, és futod a saját tempódat, amennyire a tüdőd és a szíved engedi.

Már a rendszeres kocogás is tök jó dolog, de persze sokaknak megjön a kedve a hosszabb távokhoz is, egy pár hónapos edzéssel a nulláról is fel lehet jönni egy negyed vagy félmaratoni távra, az igazán elkötelezettek pedig a bűvös 42 kilométerrel is megpróbálkoznak majd. Ami viszont ezen felül van, az teljesen más dimenzió, amihez a kitartás mellett szükség lesz egy jó adag fájdalomtűrésre, akaraterőre, megszállottságra, és akár több éves felkészülésre. Ha egy nyár alatt már lefutsz pár maratont, még mindig nagyon messze vagy ezektől a versenyektől.

Az ultra távok még egy rendszeresen futó ember számára is elképzelhetetlenek, de a világ legextrémebb futóversenyein nem is feltétlenül a távok jelentik a legnagyobb akadályt.

A legrövidebb

Itt van rögtön a világ egyik legextrémebb futóversenye, ami csak 400 méter. Viszont egy síugró sáncon felfelé. A szlovéniai Planicában tartott Red Bull 400-on majdnem szó szerint köpik ki a tüdejüket az emberek, a lejtő tetején már majdnem 90 fokos emelkedőn kell valahogy feljutni, mindezt egymással versenyezve. Sokan már a táv felénél kérik az oxigént.

Welcome to the Steepest 400-Meter Race on Earth | Red Bull 400

► CLICK for more about the race: http://win.gs/RB400Recap We took the traditional 400-meter race and turned it on its head. Red Bull 400 in Park City, Utah, the last stop on the endurance race’s global circuit, is a 400-meter race with an incline of 37 degrees at an altitude of nearly 7,000 feet.

A versenynek azóta több mutációja is van, például Finnországban, úgyhogy úgy tűnik, szeretik az emberek pár perc alatt teljesen felrobbantani a lábaikat.

A leghosszabbak

Ennek ellenére ha extrém futóversenyről beszélünk, főleg a nagy távolság lesz az, ami elválasztja a jó futókat az átlagon felüliektől. A világ leghosszabb futóversenyei pedig olyan távokon zajlanak, ami autóval is embert próbáló feladat lenne. A világ valaha megtartott leghosszabb távú maratonja a Trans American Footrace volt 1929-ben, amit a finn származású Johnny Salo nyert meg. A táv: New Yorkból Los Angelesbe, mintegy 5850 kilométeren keresztül. A kontinensnyi táv a bajnoknak picivel kevesebb, mint 526 óráját vette igénybe. Kicsivel több, mint 21 nap…

Self Transcendence 3100 Mile Race 2007

3,100 Mile Race is the grand test of endurance and survival, a small group of athletes attempt to negotiate 5649 laps of a .5488 of a mile course (883 meters) in the time-span of 51 days- an amazing challenge. This is the longest certified footrace in the world and is held annually in New York, NY.

De legalább keresztül futott Amerikán, és gyönyörködhetett a tájban. A világ jelenlegi leghosszabb versenye viszont teljesen mást kínál, bár New Yorkhoz és egy finn futóhoz ennek is van köze: a Self-Transcendence Race majdnem 4990 kilométer hosszú (3100 mérföld), de nem tart sehová. A versenyzőknek Queens egyik háztömbje körül kell futkosniuk, amíg el nem érik a távot. Ez a legjobb idővel 2015-ben a 44 éves finn Ashprihanal Aaltonak sikerült, aki 40 napig keringett a városban. Volt ideje gondolkodni.

A legmelegebbek

Ahogy már az elején is próbáltunk rá utalni, a legextrémebb maratonokat egyáltalán nem a táv határozza meg, hanem az embertelen körülmények, és a több ezer kilométeres versenyeknél is vannak keményebbek. 4000 kilométert 40 nap alatt sokan lefutottak már egy városban, Marokkóban viszont 6 nap is maga a pokol: a Marathon De Sables versenyzőinek egészen konkrétan a Szaharában kell lefutniuk 251 kilométert. A körülmények ismertek: homok, szárazság, perzselő nap, 40 fok. Csak összehasonlításképpen: a hagyományos ultramaratoni táv egyik királyának számító Spartathlont (Athén és Spárta között) 24 óra alatt lefutják a legjobbak, a Szaharában ennél kicsit hosszabb táv már 6 napba telik. Mindezt úgy, hogy közben jelentősebb vízmennyiséget is cipelniük kell a versenyzőknek.

Jungle Ultra Trailer 2017

A self supported 230km Ultra Marathon in the Amazon Rainforest, Peru. Jungle Ultra 2017 Follow us to Adventure by subscribing to our channel: http://bit.ly/SubcribeBTU To go Beyond the Ultimate every day: facebook: http://bit.ly/FBBTU Twitter: http://bit.ly/TwitterBTU Instagram: http://bit.ly/InstaBTU http://www.beyondtheultimate.co.uk Film and Edit: Will Roberts @ThrillPic Special thanks to Mikkel Beisner #MediaTeam

A hatalmas melegnél már csak az lehet rosszabb, ha a páratartalom is magas közben. Igen, van rosszabb hely a futásra, mint a sivatag, ez pedig a dzsungel. Esetünkben a Jungle Ultra verseny Peruban. Ez szintén egy ultramaraton, 230 kilométeren át az őserdőben. 3000 méteres tengerszint feletti magasságon, majdnem 100%-os páratartalom mellett, hátizsákot cipelve (hálózsák, függőágy és élelem), vadállatok között egészen új értelmet nyer a hosszútávfutás.

Van viszont néhány hely a Földön, ahol még a Szaharánál is melegebb van. Természetesen ilyen helyeken is rendeznek futóversenyeket. A kaliforniai Badwater Ultramaraton a Death Valley Nemzeti Parkban zajlik, nyáron, amikor a hőmérséklet 50 fok felé is felkúszik. Ráadásul mindez egy autóúton történik, a felforrósodó aszfalt pedig konkrétan leégeti a versenyzők lábáról a cipőt. A táv 217 kilométer, ilyen hőmérséklet mellett ez már tényleg nem embereknek való.

A leghidegebbek

A Jungle Ultrának egyébként több testvér rendezvénye is van, de a Svédország tundráján tartott Ice Ultra a maga 230 kilométerével csak könnyű belépő a jeges maratonok közé. Ennek a kategóriának az egyik királya 6633 Arctic Ultra, ami Kanada észak-nyugati részén halad, át a sarkkörön, több mint 560 kilométeren keresztül. A versenyzőket nem csak a mély hó, a mínuszok, és a jég hátráltatja, hanem a metsző szél is, miközben a motyójukat kis kocsikon húzzák maguk után. Ha van hely, ahol az emberek 99%-a nem akar futni, akkor ez az:

6633 Arctic Ultra (2016)

352 mile ultra marathon in the Canadian Arctic

Aki a hidegben akar próbálkozni, az több verseny közül is csemegézhet, mielőtt nekiindul a Yukon-vidéknek: a norvég Polar Night „csak” egy félmaraton, de tényleg sarkvidéki körülmények között, a grönlandi Polar Circle Marathonon viszont már le lehet futni a 42 kilométeres távot. Utóbbi mondjuk a szokásos 3-4 órás idő helyett 8 napig tart… Ha ezek megvannak, akkor már tényleg csak meg kell őrülni, hogy valaki nekivágjon a 6633 Arctic Ultrának.

A legszebbek

Még mielőtt elérünk a világ tényleg legkeményebb futóversenyeiig (mert eddig csak fokoztuk a hangulatot), megemlítünk párat azok közül a versenyek közül, amik szintén iszonyatosan kemények, viszont olyan csodálatos helyeken zajlanak, hogy valószínűleg a látvány doppingként ha a futókra.

Ilyen például a Nagy Fal Maraton, ami konkrétan a föld egyik legkülönlegesebb építményének tetején zajlik. A maratoni táv mellett az is növeli az esemény sportértékét, hogy körülbelül 3000 méternyi szintkülönbséget is le kell küzdeni, valamint majdnem 5000 lépcsőfokot. Ha esetleg csak a futás nem lenne elég.

The Great Wall Marathon 2017 – event recap

A video recap of exciting events at The Great Wall Marathon 2017, recently held on 20 May 2017. This was the 60th event organized worldwide by Albatros Adventure Marathons! #greatwallmarathon #greatwallmarathon2017 #albatrosadventuremarathons #adventuremarathon #conquerthewall #adventurerunning #marathon #halfmarathon #runtheworld #pushingyourlimits

Szintén rendkívül látványos helyszínen zajlik a dél-afrikai Big Five Marathon, aminek neve a szavanna 5 nagy vadjára utal (oroszlán, leopárd, elefánt, orrszarvú, bölény), amiket futás közben meg is lehet nézni, olyan az egész, mint egy nagy szafari. Ez nem a legmelegebb időszakban zajlik, de így is 4 óra kell a 42 kilométerhez.

Ha valaki a hűvösebb szépségek vonzanak, annak érdemes utána nézni a Bajkál tavi jégmaratonnak. Ami konkrétan a világ legmélyebb tavának jegén zajlik. Ennek ellenére nem extrém a hideg, úgyhogy lehet gyönyörködni a tájban.

A legőrültebbek

Végül következzen az a pár verseny, amit tényleg csak nagyon kevesen tudnak teljesíteni. A hosszú táv és a szélsőséges időjárási viszonyok mellett ugyanis az is nagyon megnehezítheti a futók dolgát, ha olyan terepen kell rohangálniuk, ami arra lényegében teljesen alkalmatlan. Ilyen például a világ egyik legnehezebb versenyének tartott La Ultra: India északi részén, a Himalájában zajló versenyt extrém magasságok (akár 5000 méter fölé is), ritka levegő, nagy szintemelkedések, és jelentős hőmérséklet ingadozás kíséri (mínusz 10 és plusz 40 fok is előfordulhat), mindezt 330 kilométeren át.

Dragon’s Back Race egy hírhedt 5 napos ultramaraton, aminek során a versenyzőknek 315 kilométert kell megtenniük az erdős-sziklás vadonban, köves talajon, esőben, rossz látási viszonyok mellett. A Wales-t átszelő versenyt (a sárkány az ország címerállata) 20 év kihagyás után 2012-ben támasztották fel, akkor 85-en indultak el rajta, de csak 32-en értek célba.

A nem túl félelmetes nevű Plain 100 verseny a Washington állambeli Cascade-hegységben zajlik, itt minden évben 35 futó indulhat el, hogy megtegyenek egy 100 mérföldes utat (160 kilométer) a vadonban. Az 1997-óta zajló verseny történetében ez eddig csak 100 embernek sikerült, és négyszer is volt olyan verseny, amikor senki nem ért célba. A futók semmilyen segítséget nem kapnak, nincsenek elsősegély állomások, itatópontok, sőt, ha feladják, akkor sem megy értük senki, vergődhetnek egyedül a következő lakott településre segítségért.

Hasonlóan durva körülmények vannak a szintén amerikai Barkley Maratonon, amit Tennessee vadregényes erdőségeiben rendeznek meg minden évben. Az első, 1986-os futamhoz egy korábbi szökés adta az ötletet, pár rab ugyanis egész messzire jutott a környéken, miután megpattantak a börtönből. Ez adta az ötletet, hogy milyen jó lenne ide egy futóverseny… Az első versenyen senki nem ért célba, ezért a biztonság kedvéért majdnem a duplájára emelték a távot.

A „pálya” 5 darab 20 mérföldes (összesen 160 kilométer) körből áll, amit 60 óra alatt kell teljesíteni. A sűrű erdőben itt is elég nagy szintkülönbségeket kell leküzdeni (fel-le, több mint 15000 méter), éjszaka meg kell küzdeni a faggyal, ellátmányt pedig csak a körök elején lehet felvenni, amit utána cipelhet magával a futó. De nagy feladat a tájékozódás is, a versenyzőknek csak a töredéke nem téved el. 28 év alatt összesen 14 ember tudta csak befejezni (kb. 800 indulóból), de ide tényleg csak a legelvetemültebbek jönnek. Pontosabban csak őket hívják, ugyanis a verseny nem nyilvános, csak meghívásos alapon lehet bekerülni.

Barkley 100 – World’s most difficult and bizarre sporting event?

Once a year in late March, 40 athletes from around the world attempt the Barkley Marathons. It is considered one of the thoughest and most secretive ultramarathons in the world. Only 14 runners have finished in 30 years. This documentary attempts to tell the story of one of the world’s most difficult and bizarre sporting events: The Barkley Marathons.

Egy magyar származású futó John Fegyveresi a Barkley teljesítése után a New York Times-nak mesélte el az élményeit. Az akkor 35 éves férfi percekkel a határidő előtt futott be, utána a beszámolók szerint felfalt egy doboz jégkrémet, erre viszont ő már egyáltalán nem emlékezett, a fáradtságtól memóriazavarai voltak. Másnap már lábra se tudott állni, vezetni sem tudott, és napokig csak aludt egy környékbeli motelban. Ő amúgy a Death Badwateren is végig ment, és állítása szerint a Barkley sokkal keményebb: hiába a hosszabb táv és az 50 fok, Tennessee vadonjánál nincs embert próbálóbb terep a Földön.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.