Sport

Olimpiai bajnok lett Milák Kristóf

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.28 | 09:18

A Honvéd úszója, Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón, Kenderesi Tamás a negyedik helyen végzett.

A Budapesti Honvéd SE 21 éves világklasszisa már az első ötven méteren élre állt, megelőzve a dél-afrikai Chad le Clos-t, London ötkarikás bajnokát. Milák Kristóf féltávnál visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek.

A Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás

a szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik helyen tempózott energiát spórolva az utolsó ötvenre. A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével csapott célba. Ezzel megdöntötte Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát. Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről.

“A verseny előtt elszakadt a gatyám,

így már beugráskor tudtam, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Egy ilyen kis apróság is teljesen kiszakítja az embert a fókuszból. De nem vagyok csalódott, akár holnap Kecskeméten is lehet világcsúcsot úszni” – mondta Milák. Még azért van dolga Tokióban – folytatta – mert szeretné megismételni a mostani sikerét száz méteren is. Bár Milák sem tűnt maradéktalanul elégedettnek, Kenderesi kifejezetten csalódottan nyilatkozott.

“A taktika jó volt. Úgy voltam vele, ha Le Clos-t lehajrázom,

akkor érmes leszek. Ezt ugyan megtettem, mégse állhatok dobogóra, emiatt nagyon csalódott vagyok. Sajnos a többieket nem láttam, mert a túloldalon úsztak”. A pécsi sportoló utolsó három tempóját kissé rövidítenie kellett, hogy jól jöjjön ki a fal benyúláskor. Akár ezen is múlhatott az a hét század. Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

Nyitókép: Készítette: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77089640


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló