Egyéni

A nő, aki először biciklizte körbe a Földet

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.24 | 16:43

Annie Londonderry 1895. szeptember 24-én kerekezett be Bostonba, 122 éve. Bő egy évvel korábban, 1894. június 25-én indult el.

Nem Annie Londonderry volt ugyan az első ember, aki körbebringázta a Földet, de az elsők között volt, és nőként pedig mindenképpen ő nyitotta meg a sort. Harcos feminista volt, ezért egy cikket olvasva, ami nem épp szép szavakkal szólt a nőkről, ragadott bringát és vágott neki az útnak. De ne kerekezzünk ennyire előre!

Bu qadının adı Annie Londonderry-dir. Annie velosipedlə dünya səyahətinə çıxan ilk qadındır. 1895-ci ildə səyahətə başlayanda 25 yaşı və 3 uşağı vardı. Annie qadınların da kişilər kimi yaşaya biləcəyi və təkbaşına çətinliklərin öhdəsindən gələ biləcəyini sübut etmək istəyirdi. Qadın səyyahın bu testi uğurla başa çatır və səyahətini bitirdikdən sonra Nyu Yorkda jurnalist işləməyə başlayır. Annie səyahət zamanı xərclədiyi pulu isə reklam vasitəsilə qazanıb, onun fotoları velosiped reklamlarında, posterlərdə istifadə olunub. “Mən modern qadınam. Bu o anlama gəlir ki, mən kişilərin etdiyi hər şeyi edə biləcəyimə inanıram”, Annie Londonderry hələ 19-cu əsrdə özü haqda belə deyirdi. #8mart #səyahət #səyahətbloqu #səyahətedək #qadinlar #seyahetbloqu #travelblog #travel #internatinalwomenday #8march #samrastravel #instaseyahet #instatravel #Annie #Annielondonderry #womeninpower #womantraveler #girltraveler #bike #biketravel #worldtravel

A post shared by Samra’s Travel (@samrastravel) on

Annie Londonderry 1870-ben született Lettországban, bár akkor még Annie Cohennek hívták. Mire az 5. életévét betöltötte, már az ígéret földjén, Amerikában élt a családjával. Eleinte minden rendben ment, ahogy azt a család még az anyaföldön elképzelte, aztán 1887-ben jött a váratlan csapás: meghalt a családfő, két hónappal később követte a felesége is. A gyerekek, köztük Annie, magukra maradtak. Annie férjhez ment egy mélyen hívő zsidó házalóhoz, Simon Kopchovsky-hoz, egész nap a Tórát tanulmányozta, és akinek hősnőnk három gyermeket szült. Közben egy bostoni napilapnál kezdett dolgozni, mint hirdetésértékesítő. Itt ismerte meg 1894-ben Paul Jones újságírót, akinek a neve két dolog miatt fontos: egyfelől pár évvel korábban ő is körbetekerte a Földet, másfelől pedig az Annie-val való megismerkedése után írt egy cikket arról, hogy vajon egy nő utána tudná-e csinálni ezt a hihetetlen mutatványt. Neki kétségei voltak.

Angliában és Amerikában ebben az időszakban formálódott a szüfrazsett mozgalom, egyre inkább öntudatra ébredtek a nők és radikalizálódtak. Ennek egyik eszköze volt a bringázás. Nők tömegei pattantak kerékpárra, hogy ezzel is kifejezzék önállóságukat és függetlenségüket. Annie egy volt közülük, Boston-szerte ismert volt radikális nézeteiről.

De kanyarodjunk vissza ahhoz a bizonyos cikkhez. Bostonban komoly vitát gerjesztett és két részre szakította a várost. Az egyik fele azt gondolta, egy nő képtelen körbebringázni a Földet, míg a másik biztos volt abban, hogy de igen! Addig ment a vita a témában, míg két tehetős helyi vállalkozó fogadást kötött az ötletre. A nők mellett állt ki Albert Pope ezredes, aki – minő véletlen! – a legnagyobb amerikai kerékpárgyár, a Columbia Bicycles tulajdonosa volt. Hogy ki vágjon neki a nagy útnak, abban már nem volt vita: szinte mindenki a nagyhangú, bringán járó, háromgyermekes családanyát és hirdetésközvetítőt, Annie Cohen Kopchovsky-t akarta a a világ körül járó bicajon látni. Annie-nek így sok választása nem maradt, beleegyezett a kihívás teljesítésébe. 1894. június 27-én vágott neki a több mint maratoni útnak egy sima Columbia kerékpárral, amit már Chicagóban lecserélt egy speciálisabb Sterling Expert Model E Light Roadsterre.

Annie Londonderry – Dünyayı bisikletle dolaşan ilk kadın. 3 çocuk sahibi bir anne. Asıl soyadı Cohen. Hem Yahudi kimliğinin gizlemek hem de çocuk sahibi evli bir kadının yolculuk boyunca karşılaşabileceği kamuoyu baskısını azaltmak için değiştirdi soyadını. İki zengin arasındaki bir bahsin sonucu olarak açıkladı bu yolculuk girişimini. Eğer 15 ay içerisinde 5000$’lık reklam geliri ve hediyelik eşya satışı gerçekleştirebilirse 10.000$ kazanacaktı Londonderry. Lithia isminde bir su şirketinden 100$’lık reklam aldı Londonderry ve yolculuk başladı. Amerika, Fransa, Mısır, Singapur, Avustralya gibi pek çok ülkeye gitti. Her gittiği ülkede yoğun ilgi gördü. Yolculuk için diktirdiği bol elbise ile rahat hareket edebiliyordu. Neden pantolon giymediğini soran bir gazeteciye “Dünyanın çevresini dolaşmaya girişecek kadar cüretkâr olmama rağmen, pantolon giymeye yetecek cüretim yok.” dedi. 15 ay sonunda başlangıç noktası olan Boston’a döndüğünde bisikletinin arkasında 50’ye yakın bayrak vardı. Peki 10.000$’ı alabildi mi? Hayır. Çünkü böyle bir şey yoktu. Bu sadece yolculuğunu ilgi çekici kılabilmek için uydurulan bir şeydi. Yolculuk sonrasında ailesi ile birlikte Newyork’a taşındı ve gazeteci olarak hayatına devam etti. #bisiklet #bicycle #world #tur #dünya #annielondonderry #surviveplanet #gezgin #gezginkadinlar #traveler #travelerwoman

A post shared by Survive Planet (@surviveplanet) on

A fék nélküli kerékpár az akkori legmodernebb konstrukció volt, ami nagyjából tíz kilóval volt könnyebb, mint a korabeli bringák. Annie nem vitt magával semmit az útra, csak egy pisztolyt és elég sok pénzt. Az indulás ünnepélyes keretek között zajlott, és mivel megelőzte a híre a bringás fiatalasszonyt, így minden nagyobb városban tömegek várták a megérkeztét, meg persze újságírók hada, sőt hősnőnk mindenhol beszédeket is mondott. Az induláskor még ízléses, csinos, hosszú női ruhát viselő Annie már az első állomásán átöltözött, nadrágot és inget húzott, amiben sokkal könnyebben és kényelmesebben esett a tekerés. Aztán persze 15 hónapig tartó útja során többször is ruhát váltott, így a szoknya visszakerült rá.

Annie az utazás előtt vette fel a Londonderry nevet, mert attól tartott, hogy elvetődik olyan helyekre is, ahol nem kedvelik túlzottan a zsidó származású embereket, ő pedig az volt. Franciaországban például, amin hosszában keresztül kellett haladnia, akkoriban folyt a Dreyfus-ügy, ami antiszemita indulatokat szított szerte az országban. Ennek ellenére épp ott volt a legnépszerűbb egész útja során – bár már oda is Londonderry néven érkezett.

Mivel vízen akkoriban sem lehetett kerékpározni, Annie időnként kénytelen volt hajóra szállni. Az Atlanti-óceánt is azzal szelte át, majd Párizsba kerekezett, onnan pedig le Marseillesbe. Ott ismét hajózni kényszerült, egészen az egyiptomi Alexandriáig szelte a vizet. Colombo, Szingapúr, Saigon, Hong Kong, Shanghai és Nagasaki érintésével jutott el aztán a Csendes óceán partjára. Érdekes módon az egyik legizgalmasabb kalandja épp itt, a hazájában esett meg vele: San Francisco közelében két útonálló megállásra kényszerítette és kirabolta. De még ez sem akadályozta meg abban, hogy végül 1895 szemptember 24-én, 15 hónappal az indulása után bekerekezzen Bostonba.

A Föld körüli út igazi hírességet és gazdag nőt faragott a fiatalasszonyból. Könyvek és cikksorozatok jelentek meg róla világszerte, de még évtizeddekkel később is, ráadásul reklámok százaiban szerepelt. Korabeli celebbé vált. És ha már a reklámoknál tartottunk: Annie bringája tele volt aggatva szponzorcégek hirdetőtábláival, elsősorban is az őt leginkább támogató Columbia Bicycles-ével, hogy a sajátján kívül e cégek nevét is megismertesse a világgal. Ők sem voltak neki hálátlanok az utat követően, pláne a Columbi tulajdonosa, Albert Pope ezredes, aki Annie-nek köszönhetően a fogadást is megnyerte.

Annie neve a mai napig fennmaradt, egyfajta szóimbólumá vált. 2013-ban Gillian Willman filmes készített az életéről dokumentumfilmet.

The New Woman: Annie “Londonderry” Kopchovsky (a documentary trailer) from Gillian Willman on Vimeo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló