esport

Áttörés az e-sportban? Minden idők egyik legsikeresebb hazai online kupáját rendezték áprilisban

  • Szerző:nuus
  • 2020.04.17 | 17:18

Amíg nincs élőben sport, a Stay & Play Gamer Cup többezer embert mozgatott meg, tízezrek nézték, és több mint egymillió percnyi megtekintést hozott.

A koronavírus járvány legnagyobb veszteségeinek egyike sok-sok sportrajongó számára a vezető profi sportesemények elmaradása. Sportfogadási oldalakon a fehérorosz bajnokság meccseire fogadnak (mivel az nem állt le, ugyanis az elnök, Lukasenka szerint a koronavírus vodkával és szaunával legyőzhető), és 14 éve lejátszott mérkőzéseket néznek felvételről. Vagy élőben, és egyenesben e-sport rendezvényeket követnek, mert azt otthonról is lehet játszani.

Focimeccset nézni FIFA20-szal is lehet, és alig tudod megállapítani, hogy nem igazi mérkőzés megy – Forrás: Stay&Play Kupa

A hirdetők először visszafogták a hirdetési költségeket, és a sport terén egyelőre kivárnak, hogy mikor indul újra az élő sport, de azért elkezdett ömleni a pénz az e-sportokba. Ahogy a Digiday írja, a Youtube-hoz hasonló videó szolgáltató a lövöldözős gaming tartalmakat is bevállaló Twitch 1,1 milliárd megtekintett órát hozott főként e-sport közvetítésekkel márciusban, de a legnagyobbat a Forma-1 dobta. A hazai sportadó, az M4 is közvetítette az otthonról, online játékon keresztül megtartott Bahreini Nagydíjat, amelyen igazi F1 pilóták is indultak a fiatal tehetségek mellett. Ezek a virtuális futamok a tévéken kívül a neten is futottak, és 3,2 millió online nézőt vonzottak be a Youtube-on, a Twitchen és a Facebook live-on.

Forrás: Stay&Play Kupa

Itthon a hazai e-sportolókat összefogó sportszövetség, az NGES vagyis a Nemzeti Gaming és eSport Sportági Szövetség a kijárási korlátozások kezdetén indította el a Stay & Play kupát. Az iskola és/vagy a home office mellett amúgy is játszó gamereket a maradj otthon társadalmi üzenetével és 500.000 Forintos pénzdíjjal ültette a gépek elé egy hónapon át, március végétől április közepéig. Hat játékban nevezhettek amatőrök és profik: Leauge of Legends, Counter Strike, FIFA20, Rainbow Six, Fortnite és PUBG volt a terítéken. Végül pár jelentkező híján 3000 nevezővel zártak, a Metabro.hu és gamer influencerek streamjein több tízezer egyedi nézővel több mint egymillió percnyi megtekintéssel zárták a kupát. A kupa és a jótékonysági akció fővédnöke Kiss Norbert kétszeres Kamion Európa-bajnok versenyző lett,

aki a digitális térből, a szimulátorok világából lett kamion versenyek többszörös győztes pilótája.

Játékosok, akik csak a monitoron találkoznak – Forrás: Stay&Play Kupa

A társadalmi üzenet mellett adománygyűjtő kampány is indult a kupa kapcsán, olyan nehézsorsú gyermekeknek gyűjtöttek, akik  távoktatás megoldhatatlan feladat, mert nincsen megfelelő digitális eszközük a tanuláshoz, és persze a játékhoz. Az adományokat a Mátrix Közhasznú Alapítvány Számítógép Álom programja kapta meg. 410 ezer forint gyűlt össze így, amely egyenesen az alapítvány PayPal adománygyűjtő számlájára érkezett, az adakozó nézők mellett több kupagyőztes csapat ajánlotta fel teljes egészében a pénzdíját adománynak.

Nemcsak feltörekvő amatőrök versenyeztek, hanem igazi profik is, a Salamander Magyarország legsikeresebb Rainbow Six Siege csapata, ők nyerték az R6 kupát, és
a WiLD Multigaminggel (az ország egyik legrégebbi e-sport szervezete) közösen ajánlották fel az R6 döntő előtt, hogy showmeccset játszanak, és a pénznyereményüket a Mátrix Alapítványnak ajánlják fel. De részt vett a Budapest Five, az első e-sportszervezet, akik egy teljesen magyar felállású profi CS:GO csapatot foglalkoztattak, vagy a Team Plague is, a magyar bajnok LoL csapat, akik itt is hozták a formájukat, mert ők nyerték meg a Stay&Play LoL kupát.

Közvetítés a Twitch-en, mint a tévében – Forrás: Stay&Play Kupa

Ezek már az itthoni szponzorok számára is értelmezhető számok, nagyon jól mutatják, hogy a szervezőknek kifejezetten nagy tömeget sikerült megmozgatniuk. Az otthon maradó iskolások és home office-oló felnőtt gamerek nagy része nevezett, versenyzett vagy nézte a kupát. Nagy cég is akadt, aki beszállt a jótékonysági gyűjtésbe, és a kupába, de még hosszú az út addig, amíg az hazai e-sport is elfoglalja azt a helyet a magyar sportkínálatban, amelyet rajongói száma, profi és amatőr játékosai alapján egyébként megérdemelne. A járvány hatásai alaposan átírják majd az életünket, miután megszűnnek majd a fél világot sújtó korlátozások. Az e-sport számára biztosan nagy lehetőségeket teremt majd a piacok kényszerű átrajzolása, fogunk mi még virtuális focit, vagy lövöldözést nézni a sportadókon, vagy ha mégsem, akkor is pörögni fognak a live streamek, ez a generáció már úgyis alig ül tévé elé.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.