Extrém

“Számomra a brutalitás művészet” – mondja a death match műfaj egyik legnagyobbja

  • Szerző:b
  • 2019.09.06 | 01:31

Egyre népszerűbb sport, vagy inkább show ez a fajta birkózás.

Vascsővel és fémlánccal is támadhatsz

A death match birkózás extrém tevékenység, a pankráció jóval brutálisabb, realistább verziója. A lényege, hogy a versenyzők úgy ütik egymást bárhol és mindenhol, hogy nincs túl sok szabály: a hajhúzástól a szemkinyomáson át a harapásig minden engedélyezett.

Ami viszont a New York-ban “alkotó” Valentine szerint művészetté teszi a sportot az, hogy bármilyen eszközzel készülhetnek a versenyzők, amivel brutális sérülést tudnak okozni az ellenfélnek. Maga Valentine például egy barkácsboltban választja ki a legveszélyesebbnek látszó eszközöket.

Az akciófigurás időszak után depresszió jött

De hogy miért pont ez az erőszakos, véres, brutális játszma az, ami ezt a hatalmas embert megnyugtatja? A riportban ezt is elmondja:

Gyerekkoromban imádtam az akciófigurákat és hősöket. Naphosszat ezekkel játszottam, minden kreativitásomat ebben éltem ki. Aztán jött a depresszió és a szorongás, amikor hosszú időn keresztül padlón voltam. A birkózás és a halálmeccsek életem legnyugodtabb, legjátékosabb időszakát idézik, ami még azelőtt volt, hogy szembe kellett volna néznem a kegyetlen valósággal.

– mondja a férfi, aki ma is komoly készletet őriz akcióhős-figurákból.

Van, hogy orvosra van szükség

Azt is elmeséli, hogy amikor egy meccsre készül, minden kreativitását bedobja, és verekedés közben igen látványosan képes felhasználni ezeket a brutális eszközöket. Nem tagadja: van, hogy ő maga is komolyabban megsérül, és hát mivel nem hivatalos sportágról van szó, itt nem kötelező orvost és mentőt kirendelni az eseményhez.

A fájdalmat meccs közben általában nem érzem, mert feszít az adrenalin. Inkább utána szokott fájni egy-egy zúzódás, pukli. Nem hazudok, párszor sérültem meg úgy, hogy orvos kellett. De mindegy is, ha úgy érzem, hogy segítségre van szükségem, legfeljebb bemegyek az ügyeletre.

– teszi hozzá magabiztosan.

Több a pankrációnál?

A death match birkózás persze sokak szerint épp csak annyira sport, mint a pankráció: inkább a látványos küzdelemről, tehát a show-ról szól, sokan az pankráció extrém ágaként tekintenek rá. Általában punkos pincehelyiségekben kerül rá sor, és a felajzott közönség rajong azért, hogy a meccs nem csak egy ringen belül, hanem az egész területen zajlik. A profi versenyzők már tudják, hogyan kell úgy ütni, hogy egyetlen néző se sérüljön meg.

A Vice riportere kezdetben nem érti, hogyan lehet művészi önkifejezésként tekinteni az esztelen ütlegelésre, de miután két és fél napot eltölt a halálmeccsre készülő Christian Casanova Valentine-nal, maga is beismeri: a death match bizony művészet a maga módján, ez tagadhatatlan.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.