Kézilabda

A világ legjobb edzőjével, tele sérültekkel, elvárások nélkül – így indult a női válogatott a kézi Eb-re

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.05 | 08:22

Annyira lazán játszhatunk, hogy a végén még véletlenül megnyerjük az egészet.

December 4-től 18-ig női kézilabda Európa-bajnokságot rendeznek Svédországban, amin már a rioi olimpiáról lemaradó magyar női válogatott is részt vesz. Először vezeti a csapatunkat a Bukarestből egy év alatt BL-győztes csapatot csináló Kim Rasmussen, aki jelenleg a világ egyik legjobb kézilabda edzője. A dán mester érkezésétől mindenki sokat vár, annyira, hogy az Eb szervezői által felállított erőrangsorban a magyarok hirtelen az 5. helyre ugrottak.

(Fotó: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK)
Kim Rasmussen (Fotó: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK)

Túl sok jó előjele pedig nincs ennek a tornának, hiszen a csapat eddigi gerince lényegében sérülés miatt hiányzik. Tomori Zsuzsa és Zsácsik Szandra már régebb óta nem áll rendelkezésre, a kapuból Szikora Melinda hiányzik majd, Kovacsics Anikónak pedig közvetlenül az Eb-előtt újult ki egy korábbi sérülése. Szucsánszki Zitának az utolsó felkészülési meccsen törték el az orrát, ő ennek ellenére talán egy későbbi szakaszban majd még bevethető lesz, ahogy a szintén nem 100%-os Triscsuk Krisztina is.

Rasmussen viszont máris megteremtette a jó hangulatot a csapatban, és egy felkészülési tornán már vele vertük az erős románokat. A dán edzővel hosszú távon számol a szövetség, a fő cél a tokiói olimpián való sikeres szereplés, így a mostani Eb-re semmilyen előre meghatározott elvárás nincs a csapattal szemben, már ami a helyezést illeti. És ez akár még jól is elsülhet.

A női válogatott az Eb második napján kezdi meg a szereplést a C-csoportban, ahol Csehország, Dánia és Montenegró lesz az ellenfél. Innen azért illene tovább jutni. Itt a menetrend:

December 5., 18:30: Magyarország-Csehország
December 7., 20:45: Dánia-Magyarország
December 9., 18:30: Montenegró-Magyarország

A meccseket az M4 Sport közvetíti majd. Csehország nem tartozik a szűken vett európai elithez, őket azért magabiztosan vernie kellene a mindenkori magyar csapatnak. Dániának a ’90-es évek végén volt a nagy korszaka női kézilabdában, amikor a magyar női kézilabdának is, a Sydney-i olimpiai döntő valószínűleg mindenkinek megvan:

Jelenleg inkább a férfi csapatuk meghatározó Európai szinten. A dánokkal a 10. helyen számol az EHF erőrangsora, amíg velünk az 5.-en. Montenegró viszont erre a listára már fel sem került. A balkáni csapat fél éve még a világelitbe tartozott (a tavalyi vb-n nagyon megvertek minket), Rioban viszont érthetetlen módon leszerepeltek. Most egy kis edzőmizéria után (a szuperedző Dragan Adzic ment, aztán visszatért) egy teljesen új, sztároktól mentes, megfiatalított csapattal térnek vissza, de ők így is veszélyesek.

Ahogy a Magyar válogatottban is sok lesz az új név, részben szintén fiatalítás, részben pedig a már említett sérülések miatt. Íme a szereplést megkezdő 16 játékos (később még 3 cserére lesz lehetősége a kapitánynak, a korábbi 28-as keretből):

Kapus: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélső: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC)
Irányító: Görbicz Anita (Győri Audi ETO)
Beálló: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövő: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)
Balszélső: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

Tartalék: Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A széleken és a kapuban erősek vagyunk, a belső posztokról viszont sokan hiányoznak sérülések miatt. Tomori és Zácsik góljaira nagy szükségünk lenne. Görbicz Anitának nincs cseréje irányítóban Kovacsics kiesése után, ha Szucsánszki orrtörése javul, talán a csoportkör után tudja majd vállalni a játékot a Fradi irányítója. Bizakodásra adhat okot az Eb-előtti Kárpát Kupa, ahol magabiztosan győztük le a Győr edzője, Ambros Martin által frissen átvett románokat. Ott Klivinyi 10, Görbicz pedig 8 gólt vágott, ha ezt a teljesítményt tudják hozni, akkor nem lesz baj a belső posztokról várt gólokkal sem:

Egy kis szerencsével kijöhet ebből egy jó szereplés, de természetesen nem mi vagyunk a torna esélyesei. Az erőrangsor elején most is a norvégok csücsülnek, rajtuk kívül az oroszoknak és az egyre erősebb hollandoknak van még nagyobb esélyük felállni a dobogóra, bár ők az első meccsükön máris meglepetés vereséget szenvedtek a németektől. Rajtuk kívül a franciák tűnnek még erősnek, és a hazai pálya jó hatással lehet a svédekre is, akik magabiztos győzelemmel nyitottak a mindig erős spanyolok ellen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló