Kosárlabda

Nem sikeresebbek a csapatok férfi edzővel, mégis hátrányban női kollégáik

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.16 | 10:43

Nem garantál nagyobb sikert, ha férfi edzője van egy női kosárlabdacsapatnak, a női edzőknek mégis több előítélettel kell szembenézniük ezen a poszton.

(kép: Pixabay)

Máig él a sztereotípia, miszerint a férfiak jobb vezetők és jobban értenek a sporthoz mint a nők. A valóság ezzel szemben azt mutatja, hogy a férfi és női edzők eredményei között nincs kimutatható különbség, a nőnemű kollégáknak mégis ezerszeresen bizonyítaniuk kell – ez annak a tanulmánynak a konklúziója, amelyet a University of Florida munkatársai közöltek a Sex Roles című szaklapban.

A felmérés során a szakemberek 1522 amerikai kosárlabdajátékos adatait elemezték a női nemzeti kosárlabdaszövetség adatbázisából, valamint 4000 nemzeti sportolószövetségi tagét vizsgálták meg közelebbről 2013 és 2016 között. Ahhoz, hogy egy játékos adatai elemzésre kerüljenek, legalább két szezonban minimum 250 percen át pályán kellett lennie.

Mint kiderült, nincs különbség abban, ahogyan a férfi és női edzők az egyéni játékteljesítényre, illetve a csapat fejlődésére hatnak. „Eredményeink keresztül húzzák azt az elképzelést, miszerint a férfi edzők jobbak, nagyobb sikereket hoznak. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ezzel a kapcsolatos sztereotípiák mielőbb leomoljanak, és a helyzet pozitív irányba változzon” – fogalmaz a kutatást vezető Lindsey Darvin.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló