Labdarúgás

Kiderült, hogy Aaron Hernandez is CTE-ben szenvedett, özvegye be is perli az NFL-t

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.22 | 14:24

Az életfogytiglanra ítélt sportoló áprilisban akasztotta fel magát a börtönben.

A poszthumusz kimutatható betegséget találták meg a New England Patriots öngyilkosságot elkövető egykori játékosánál, adja hírül a CNN. Önkezével vetett véget életének április 19-én az életfogytiglanra ítélt, 27 éves futballista: cellájában a lepedőjét használta erre a célra, életét már nem tudták megmenteni. 2013-ban ölte meg Odin Lloyd nevű pályatársát, illetve egy évre rá egy kettős gyilkosság kapcsán is elítélték, mely utóbbi vád alól végül is felmentést kapott.

via GIPHY

Jose Baez ügyvéd csütörtökön idézett egy tanulmányból, melyet a Bostoni Egyetem CTE központja állított össze: ebből derül ki, hogy Hernandez is ebben az agyi működési zavarban szenvedett. Dr. Ann McKee vizsgálta a 2010-2012 közt sportolói karrierjét Floridában elindító focista maradványait, és állapította meg a betegség fennállását, mely tüneteiben nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra. A rendszeres fejsérülések miatt az agyban a tau-fehérje csomósodni kezd a koponyán belül, ez okozza a CTE-t.

TSR STAFF: Tanya P.! @tanyaxpayne ___________________________ #Roommates, #AaronHernandez’s fiancée, Shayanna Jenkins-Hernandez has filed a lawsuit against the New England Patriots and the NFL after finding out Aaron was diagnosed with a head injusto called CTE, also known as chronic traumatic encephalopathy. _____________________________ According to TMZ, Shayanna believes Aaron’s CTE diagnosis is what ultimately made him commit suicide during his incarceration. The suit claims: “Aaron had stage 3 CTE usually seen in players with a median age of death of 67 years.” ____________________________ Shayanna reportedly also claims that the NFL and the Patriots were aware of the link between suicidal impulses and CTE but never shared that information with Aaron. __________________________ The suit was filed on behalf of—read more at theshaderoom.com (?: @gettyimages)

A post shared by The Shade Room (@theshaderoom) on

Négy szintje van a betegségnek, melyek közül az utolsó nagyon súlyosnak számít. Hernandez a harmadik stádiumban volt, ami a gondolkodás, a döntési képesség és a memória leépülésével jár, illetve a viselkedés is módosul.

#BostonUniversity distributed graphic showing “early brain atrophy & large perforations” in #AaronHernandez’s brain. He played until about age 23. That means most of the damage came from college to peewee football if he played. I love football but these guys risk so much before they reach the NFL. Look after your kids who play in football and ensure they tell you about concussions and serious head hits. In Stage I, headaches and issues related to attention and concentration were common; In Stage II, the symptoms expanded to include depression, explosivity and short-term memory impairment; In Stage III, reported symptoms included cognitive impairment and problems with executive functions, specifically planning, organization, multitasking and judgment. In Stage IV, there was evidence of full-blown dementia (i.e., memory and cognitive impairments severe enough to impact daily living). #nfl #playersarepeopletoo

A post shared by Carlos (@cheesyraider) on

A sportoló agyi sejtjei elváltozásnak indultak, és nagyobbacska repedések is megjelentek a septum pellucidum nevű hártyáján. Egy másik neuropatológus is megerősítette, miszerint tau-proteint találtak a frontális lebenyben és kis vérerek körüli idegsejtekben is, ami tipikusan ezzel a betegséggel jár.

Jelenleg a CTE-t csak a halál beállta után lehet teljes bizonyossággal megállapítani. A tudósok dolgoznak azon, hogy még az érintettek élete során lehessen diagnosztizálni az elváltozásokat, illetve megkaphassák a megfelelő kezelést.

Shayanna Jenkins Hernandez, a sportoló özvegye, Avielle nevű lányuk anyja perli az NFL-t, és a New England Patriotst is, a kereset húszmillió dollárról szól.

via GIPHY

2015-ben többrendbeli per zajlott az NFL és többezer korábbi játékos közt, akik azzal vádolták a Futballszövetséget, hogy eltitkolja az ismételt fejsérüléssel járó játék veszélyeit és következményeit. Olyan egyezség született, amely ötmillió dollárt biztosít minden egyes, hasonló sérülést elszenvedett, rossz egészségi állapotú sportolónak.

Az egykori profi amerikai futballisták zömét érinti a probléma, a Bostoni Egyetem ugyanis megállapította, hogy 111 játékosból 110-nél fennállt a CTE.

A krónikus traumás enkefalopátiát korábban a boxolók betegségének tartották, de kiderült, hogy a többi, durva testi kontaktussal járó sportnál (rögbi, jégkorong) is gyakran előfordul. Az agyi működészavar tünetei fejfájás, szédülés, illetve remegés, melyeket aztán beszéd- és memóriazavar is kísérhet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Megvan a következő Sztárboxos?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.