Sport

És tényleg agyilag szétvan az amerikai focisták 99 százaléka

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.01 | 09:43

Visszavonult amerikai focisták agyműködését vizsgálta meg egy új tanulmány, és újra bebizonyosodott: ez a sport bizony erősen károsítja az ember agyát. Méghozzá durvábban, mint korábban gondolták.

A kutatás során 202 elhunyt amerikai focista agyát vizsgálták meg, közülük 177 személynél diagnosztizáltak posztumusz CTE-t, ami a rendszeresen a fejet ért ütés következtében kialakuló agysérülés. Az összefüggés pedig nem lehet kérdéses. Még durvább adat, hogy amikor célzottan megvizsgáltak 111 egykori sportolót, 110-nél észlelték a kórt.

A betegség különböző intenzitással fordul elő. De általában memóriaproblémákkal, emlékezetkieséssel, hangulatingadozással, depresszióval jár, illetve fokozatos leépülés kíséri. A CTE kutatása még mindig gyerekcipőben jár, de az bizonyos, hogy a profi NFL játékosok kifejezetten nagy veszélynek vannak kitéve – és közöttük sokkal magasabb a CTE előfordulásának aránya.

via GIPHY

A kutatásnak nagy súlya van, mert az amerikai foci az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja. Ráadásul eddig kevés ügy jutott napvilágra, ha volt is botrány, tetemes kártérítéssel intézték el a dolgot a színfalak mögött. Pedig a játékosok körében régóta keringtek történetek: két sportoló, Junior Seau és Dave Duerson öngyilkos lett, de haláluk előtt kifejezetten kérték, hogy vizsgálják meg agyukat CTE-re – a betegséget ugyanis csak posztumusz tudták kimutatni. A sportújságok ugyanis kevésbé foglalkoznak a megrokkant sportolókkal, és azok családtagjaival, akiknek sokszor maga a gyötrelem minden egyes nap az életükben.

via GIPHY

Az új tanulmány egy összefüggést kimutatott: minél több ideig volt játékos valaki, annál súlyosabb volt a CTE-je. Aki a középiskolában kiszállt, általában megúszta enyhe tünetekkel, de a főiskolai, félprofi és profi ligákban játszók közül bizony sokan súlyos állapotban voltak. De még az enyhe tünetek is ijesztőek voltak: viselkedésproblémák, tanulási nehézségek, hangulatingadozások. Sőt, az átlaghoz képest különösen magas az öngyilkosságok aránya is.

via GIPHY

A kutatást végző orvosok szerint felesleges a továbbiakban azt keresni, hogy hol lehet csökkenteni a kockázatot az amerikai fociban, hiszen a problémát maga a sportág jelenti. Hiába a diagnosztizálás nehézséget, a tüneteket nagyon sok játékos produkálja. A CTE vizsgálatára egy központot is felállítottak, mely működése óta 1300 NFL játékos hunyt el. Tehát a betegség előfordulása még így is kb 9 százalékos, ami különösen magas, összehasonlítva a népesség körében észlelt adatokkal.

via GIPHY

Az NFL meglepően reagált. Elismerte, hogy kétségtelenül van kapcsolat a sport és a CTE között, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a pontos okokat továbbra is homály fedi. Az biztos, hogy a fejet ért rendszeres kisebb-nagyobb ütés nem tesz jót az ember agyának.

via GIPHY

A tanulmány szerzői azonban nem is a profi játékot tartják a legveszélyesebbnek: szinte minden középiskolának van csapata, márpedig néhány év aktív játék is elég a halálig tartó betegséghez. Mint arra felhívták a figyelmet, a boxolók, hokijátékosok és a sokat fejelő focisták is ki vannak téve a CTE-nek.

Forrás: pixabay.com/KeithJJ CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló