Tech

A robotok már a McDonald’s-ban is elveszik a munkát

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.27 | 13:54

Ha valamit megéri csinálni, akkor azt megéri lekoppintani. Vagy nem így szól a mondás? Akárhogy is, hihetetlen verseny alakult ki a burgersütő robotok piacán.

fotó: Momentum Machines
fotó: Momentum Machines

A Momentum Machines nevű amerikai startup egy ideje már pénzt nem kímélve próbálja kifejleszteni a tökéletes hamburgert sütő robotot. A gép a tervek szerint nem csak a húspogácsát fordítgatja a sütőlapon, hanem egy teljes szendvicset képes lesz összerakni. Nem nagyon lehet tudni, hogy mennyi pénzt öltek bele ebbe a kísérletbe, de 2012 tele óta zajlik a fejlesztés, és most is van pár nyitott pozíció. A fejlesztés pedig a kiugró fizetéseiről ismert Szilícium-völgyben zajlik, tehát biztosak lehetünk benne, hogy millió dollárokba került a tökéletes hamburgersütő kifejlesztése


Most úgy tűnik, hogy a McDonalds beelőzte a kaliforniai statupot. A Boston Globe szerint a héten helyezik üzembe azt a gépet, amit a cégen belül csak Big Mac ATM-nek neveznek. Ez egy olyan ételautomata lesz, amiből Big Macet lehet venni. És mivel kísérleti eszközről van szó, ezért egyelőre fizetni sem kell a hamburgerekért. Vagy legalábbis nem pénzzel, mert egy Twitter azonosítót azért elkér a szendvics kidobása előtt, és twittel is egyet a vásárlók nevében.

Nagyon mókás mód ez arra, hogy modernek és haladók legyünk

– nyilatkozta a lapnak Vince Spadea, az automatának helyet adó McDonalds étterem tulajdonosa, aki arra számít, hogy sorok fognak állni a géphez.

A robotnak lesz munkája, de mit csináljanak az emberek?

Spadea nyilatkozatába és a Momentum Machine fejlesztéseibe is onnan lehet beleakadni, hogy azt a fajta képzettség nélkül is végezhető munkát automatizálják, amelyet bárki képes elvégezni. Mindezt abban a korban, amikor az önvezető autók miatt a felsőfokú végzettség nélkül rendes jövedelmet biztosító sofőri szakma is veszélyben van.

Timothy Carone, a Notre Dame Egyetem professzora szerint a gyorséttermek megváltozása, a gyorséttermi munkákat meg fogja szüntetni az automatizáció. Ennek most is vannak nyomai, igaz, mint olyan sok technológiánál, a háttérben még ott vannak az emberek, csak már elrejti előlünk őket a technológia. A San Francisco-i Eatsa szakácsait, pincéreit például nem lehet látni, a vásárlók egy kamrából veszik ki az iPaden rendelt ételeiket.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.