Tech

A Google új algoritmusa a szemedből olvassa ki, hogy kell-e félned a szívbetegségektől

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.20 | 14:13

A Google új módszert fejleszt a szívbetegségek megállapítására. Az algoritmus elemzi az adatokat, amit egy szemvizsgáló eszköz olvas ki a páciensek szemének a hátsó részéből. A mesterséges intelligenciával működő algoritmus képes megállapítani például a vizsgált személy korát, a vérnyomását, és hogy dohányzik-e.

(kép: Pixabay)

Ezzel a módszerrel hatékonyan meg lehet állapítani, hogy a páciensnek kell-e tartania szívbetegségektől, például szívrohamtól.

Az algoritmus gyorsabb, mint a hagyományos vérvétel, szóval elég hasznos lehet a kardiológusok számára.

A Google már több mint 300.000 páciens adataira eresztette rá az algoritmust, hogy a mesterséges intelligencia megtanulja, pontosan mik lehetnek a szívbetegség előjelei. Az MI pedig egész jól halad a tanulásban. Megmutatták neki két személynek az adatait, az egyiknek öt éven belül szívproblémái adódtak, a másiknál pedig nem jelentkeztek ilyen jellegű problémák. Az algoritmus 70 százalékban meg tudta különböztetni a két páciens szemét. Ahhoz képest főleg elképesztő, hogy a hagyományos vérvételes módszerrel is csak 72 százalékban tudnak pontos eredményre jutni.

Mondjuk kicsit furcsa, hogy egy szemvizsgáló szerkezettel dolgozhatnak majd azok az orvosok, akik most még vérnyomásmérővel és tűkkel végzik a munkájukat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló