Tech

Butított 14 Pro? Ezt tudja az iPhone 15!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.06 | 17:45

A korábbi évekhez hasonlóan, 2023-ban is négy új telefonnal rukkolt elő az Apple. Szeptemberben került terítékre az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, valamint a Pro modellek: az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max. Nézzük most meg tüzetesebben az alapmodelleket.

Kép: Apple

Az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus gyakorlatilag egy lebutított változata lett az iPhone 14 Pro-nak, ami nagyszerű fejlemény az alapmodellek tekintetében.

Az új mobilok – hasonlóan a Pro modellekhez – fehér dobozban érkeznek, amin láthatjuk a készülék arányos mását. A színkínálatban sárga, kék, fekete, zöld és rózsaszín is szerepel, melyek közül az utóbbi a legnépszerűbb.

A külső tervezés is változott, az iPhone 15 fogása jobb lett a lekerekített alumíniumkeretnek köszönhetően. A hátlap matt, így nem maradnak rajta az ujjlenyomatok, a Lightning portot pedig váltotta az USB-C.

A kijelző mérete maradt 6,1, illetve 6,7 hüvelyk, így ilyen téren nem történt változás – az Apple azonban a megfizethetőbb kategóriába is elhozta a Dynamic Islandet; így lett az iPhone 15-ből egy iPhone 14 Pro „lite” – fogalmaz az Index.

A kijelző lényegében azonos maradt az iPhone 13 és 14 modellekkel. A 1179 x 2556 képpontos Super Retina XDR panelt továbbra is a Ceramic Shield üveg védi, ami az Apple szerint a legerősebb az okostelefonok között. A maximális képfrissítési ráta továbbra is 60 hertz, amihez képest a versenytársak már 120 hertzes panellel rendelkeznek.

A jó hír az, hogy a kijelző fényesebb lett: kültéri fényben a maximális fehérfényerő már elérheti a 2000 nitet, így még erős napsütésben is tökéletesen láthatunk mindent.

A kijelző egyetlen negatívuma, hogy csak 60 hertzes, az iOS tükörsima animációinak köszönhetően ez azonban egyáltalán nem visszás. Az iPhone 15-é az egyik legszebb és legszínhűbb kijelző jelenleg a piacon, aminek riválisai csak a nagytesók, azaz a Pro modellek.

A készülékben A16 Bionic chip kapott helyet. Ez van a tavalyi csúcsmodellekben, az iPhone 14 Próban és iPhone 14 Pro Maxban is, így a teljesítményre egyáltalán nem lehet panasz. A Dynamic Island és az A16 chip mellett azonban a mobil megörökölt egy harmadik dolgot is a tavalyi Pro modelltől: a 48 megapixeles főkamerát.

Ennek értelmében az iPhone 15 egy 48 megapixeles nagy látószögű és egy 12 megapixeles ultranagy látószögű egységgel rendelkezik. A készülék alapesetben 12 és 24 megapixeles képeket készít a pixelek egyesítésével, ha azonban a beállításokon belül azt külön engedélyezzük, a HEIF Max formátum segítségével már 48 megapixeles fotókat is lőhetünk.

Annak köszönhetően, hogy a főkamera már 48 megapixeles, az iPhone 15-öt az Apple egy harmadik kamerával is felvértezte, az úgynevezett szenzorzoomnak köszönhetően ugyanis már kétszeres közelítésű fotókat is készíthetünk a telefonnal.

Az iPhone 15 Próhoz hasonlóan az alapmodellek is minden korábbinál pontosabb és részletgazdagabb portréképeket készítenek, és gyengébb fényviszonyok mellett is jobban szuperál a mobil az iPhone 14-hez hasonlítva.

Videózás tekintetében sem maradt el az előrelépés, a gyorsabb Neural Engine-nek köszönhetően javult a Cinematic Mode, a 48 megapixeles főkamerának köszönhetően pedig itt is elérhetővé vált a kétszeres digitális, de optikai minőségű közelítés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló