Tech

Amerikában még a mobilos BKV-jegy is menőbb

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.17 | 08:18

Az Apple ügyesen lelépte a Google-t már megint. A Google ugyan hamarabb jelentette be, hogy a Szilícium-völgy tömegközlekedésére lehet majd telefonnal jegyet venni, de még nincs kész a megoldásuk.

Az Egyesült Államokról sok pozitív dolgot lehet mondani, de azt nem, hogy a kifogástalanul működő, folyamatosan karban tartott közszolgáltatások országa lenne. Ennek ellenére egy érdekes fintech és közszolgáltatási témában beelőztek sokakat: telefonnal is lehet fizetni a helyi közlekedési vállalatnál.

Tekitnve, hogy amerikai városról van szó, nem árt tisztázni, hogy melyik közlekedési vállalatról van szó. Most épp San Francisco és a Szilícium-völgy BART nevű, leginkább a budapesti HÉV-re hasonlító szolgáltatása, illetve a Muni és a Caltrain oldotta meg, hogy iPhone-nal is lehessen jegyet venni. A közösségi közlekedés fejlesztésében élen járó városokban – az obligát példa London – ez természetesen régen így van, de Budapest egyelőre egy app telepítése nélkül használható elektronikus jegyrendszert sem tudott felmutatni.

A BART, a Muni és a Caltrain már korábban létrehoztak egy olyan kártyaszabványt, ez a Clipper, amelyik mindhárom szolgáltató járművein használható. Április közepétől ezt a Clipper kártyát az Apple Pay is támogatja, így telefonnal vagy Apple Watch-csal is lehet fizetni a HÉV-jegyért.

A kártya digitalizálásával az eddigi plasztik kártya érvényét veszti – írja a Techcrunch. Ugyanakkor azt még a Szilícium-völgyben sem sikerült megoldani, hogy ezzel az érvénytelen kártyát ki is lehessen dobni. Bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez, azonosítási célból, meg kell tartani a plasztikot. Szóval a rendszer még nem tökéletes, de így is kilométerekkel a Magyarországon elérhető megoldások előtt van.

A Clipper idén már beígérte azt is, hogy a Google Pay-be is bekerülnek a tömegközlekedési kártyák. Az Apple viszont egyelőre beelőzte a konkurens fizetési szolgáltatást.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.