Tech

Itt az új Androidos vírus, ami pillanatok alatt veszi át a telefonod fölötti uralmat

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.04 | 17:32

Egy újabb androidos trójai vírust fedeztek fel a biztonsági kutatók. A Brokewell nevű vírus célja elsődlegesen a banki adatok ellopása, de képes a teljes kontrollt is átvenni a megfertőzött készülék felett.

Fotó: freepik.com

Hogyan fertőződik meg a telefon?

A vírust egy hamis Google Chrome-frissítésen keresztül juttatják fel a készülékekre. Bizonyos weboldalakat böngészve a felhasználó olyan felugró ablakokkal találkozhat, amelyek arra figyelmeztetik, hogy nem a Chrome legfrissebb verzióját futtatja. A hamis “Telepítés” gombra kattintva azonban nem a Chrome legújabb verziója települ, hanem a Brokewell vírus.

Mit tehet a vírus?

Adatlopás

A vírus képes rögzíteni az áldozat összes eszközzel való interakcióját, beleértve a koppintásokat, a szövegbevitelt, a hívásnaplót, az üzeneteket, a jegyzeteket, a képeket, a videókat és az egyéb fájlokat.

Távoli irányítás

A támadók távolról bekapcsolhatják a készülék mikrofonjait és kameráit, navigálhatnak a kezdőképernyőn és az alkalmazásokban, manipulálhatják a hangerőt és a fényerőt.

Teljes kontroll

A vírus teljes mértékben át tudja venni az irányítást a készülék felett, így a támadók tulajdonképpen bármit megtehetnek vele.

Hogyan védekezhetsz a Brokewell vírus ellen?

  • Csak a Google Play-t használd alkalmazások telepítésére és frissítésére.
  • Ne kattints gyanús felugró ablakokra.
  • Használj erős, egyedi jelszavakat.
  • Ne mentsd el személyes és pénzügyi adataidat online fiókokban, böngészőkben.
  • Telepíts megbízható vírusellenes programot.
  • Csak a gyártók által támogatott alkalmazásáruházakból tölts le appokat.

Fontos!

A Google megerősítette, hogy a Google Play Protect automatikus védelmet kínál a Brokewell ismert verzióival szemben. Azonban ez csak akkor igaz, ha a felhasználók csak a Google Play-t használják az appok telepítésére és frissítésére. Azon készülékek számára, amelyekre már feltelepült a Brokewell, a Google sem tud védelmet nyújtani. Ilyen esetben az egyetlen megoldás a készülék gyári beállításainak visszaállítása marad.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló