Tech

Nemsokára Siri is gendersemleges lesz – Az Apple virtuális asszisztense új, nembináris hangot kap

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.04 | 15:29

A hírek szerint a keddi napon kiadott iOS 15.4 bétaverzió részeként tesztelt új Siri hangot „az LMBTQ+ közösség egy tagja” vette fel.

Fotó: pexels

Az Apple Axiosnak adott információi alapján az online megosztott videók alapján az új hang – az iOS bétában egyszerűen csak „5. hangként” emlegetett – kevésbé egyértelműen férfias vagy nőies, mint a korábbi angol nyelvű opciók.

A cég további részleteket nem közölt. A hang végleges változatát várhatóan néhány héten belül egy szoftverfrissítéssel teszik majd elérhetővé a nagyközönség számára.

Az új hang része annak az Apple által kezdeményezett törekvésnek, hogy diverzifikálja a Siri hangválasztékát. Tavaly áprilisban a cég két, fekete színészek által felvett Siri hangot is hozzáadott.

A vállalat emellett felhagyott azzal, hogy a női hangot állítsa be alapértelmezettnek a Sirinél, ehelyett a felhasználókat arra kéri, hogy válasszanak a több férfi és női hangopció közül.

A lépés arra válaszul történt, hogy az ENSZ egyik ügynöksége által készített jelentés szerint a női hangú virtuális asszisztensek alapértelmezett használata „növeli a problémás nemi sztereotípiák terjesztésének és a nőkkel folytatott egyoldalú, parancs alapú verbális interakciók normalizálódásának kockázatát”.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló