Utazás

Fel mernénk szállni a gépre? – Balesetek miatt indított komoly vizsgálatot a Boeing gyár

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.29 | 17:34

Nehéz idők járnak a Boeing gyárra, sok baleset történt a repülőgépeivel, amelyek nem elszigetelt, egyedi okokra visszavezethető esetek, a sajtó egyre inkább általános problémát lát ezek mögött, amely a hatalmas repülőgépgyár működésében rejlik. De mitől is lett ennyire fontos a Boeing, hogy az egész világon cikkeznek a problémájáról?

A Boeing a világ egyik vezető repülőgépgyártója. Ikonikus típusok fűződnek e gyárhoz, az ég igáslova, a 737-es, a ma is szemet gyönyörködtető óriás, a 747-es, azaz a Jumbo, vagy a cég ma egyik legkorszerűbb repülőgépe, a 787-es, a Dreamliner. E cégen kívül a polgári repülőgépiparban az európai Airbus meghatározó még, a többi kisebb gyár (Dél-Amerikában, Oroszországban, Kínában) a világpiac nagyon kis szeletét uralja.

A Boeing az elmúlt években azonban leginkább a balesetekkel került be a hírekbe.

A Tudas. hu végig veszik a gyár legendás típusait, de eljut a jelenhez.

A COVID előtt a Boeing 737-es repülőgépcsalád legújabb tagjának több példánya szenvedett balesetet, amely miatt az egész flottát a földre kényszerítették. A botrányt épp, hogy kiheverte az amerikai óriásvállalat, de az elmúlt hetekben ismét számos furcsa balesetről, levegőben kieső ajtókról, első orrfutó nélkül leszálló vagy felszállás közben kigyulladó repülőgépekről szóltak a hírek.

Túl sok volt a baleset a Boeing gépeivel – Fotó: 123rf.com

A MAX gépek 2019-es katasztrófáiról kiderült, hogy a Boeing számos hibát követett el a valójában új konstrukciójú repülőgép engedélyeztetésénél és a szoftverek frissítésénél.

A cég alig tudta kiheverni ezt a fiaskót, ezért is rendkívül kellemetlen, hogy január óta 11 Boeing gyártmányú repülőgépnél történt kisebb-nagyobb incidens. Kiszakadó ajtók, nem kinyíló futóművek, kigyulladó repülőgépek, ezzel szerepelt a Boeing a hírekben, nem új, forradalmi repülőgépekkel, vagy sikeres űrhajó-tesztekkel.

Ráadásul az egyik legfontosabb beszállítójának volt ellenőre azt állította a BBC-nek nyilatkozva, hogy a Boeing új repülőgépei eleve hibás alkatrészekkel készültek, és bár a cég tudott erről, de nem törődött vele.

A repülésben a hatóságok elvileg semmiféle műszaki lazaságot nem engedhetnek meg. A repülőgépeknek mindig biztonságosnak kell lenniük, azért, hogy a balesetek előfordulását a minimálisra csökkentsék. Ezért a Boeingre vélhetően újabb szigorú hatósági vizsgálat vár. Amivel persze mi utasok járunk jól, hiszen tudhatjuk, hogy ha felszállunk egy repülőgépre, akkor abban repülést veszélyeztető hiba nem igazán lehet – írta a Tudas.hu.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló