Tech

Így védjük a fiatalokat az online térben

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.01 | 12:18

Sokunk gondolkodott már azon, hogy személyesen miként érint bennünket a technológia fejlődése, de a gyerekek védelme fontosabb most, mint valaha. A gyermekek egyre korábban kapják meg az első internetezéshez használatos eszközüket, persze a technológiai újításokhoz mindig alkalmazkodni kell és megszokni azokat, ám sokan nem gondolnak a cyberbiztonsági kockázatokra.

Egy megdöbbentő tanulmány szerint a szülők 68%-a sohasem ellenőrzi a gyermekük online tevékenységét. Pedig ez az online tanulás világában most fontosabb lenne, mint valaha. Jelenleg ott tartunk, hogy sok gyermek számára az online világ valóságosabbnak tűnik a valódi világnál.

A legfőbb probléma azonban az, hogy sok esetben maguk a szülők is elismerik, nem nagyon ismerik ki magunkat az online világban. A Facebook, az Instagram, Snapchat és a Twitter is eléggé zavarba ejtők, nem is beszélve arról, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A téma hosszúsága miatt két egymást követő cikkben osztjuk meg erről a gondolatainkat.

Beszélgessünk

A legjobb dolog, amit tehetünk a gyermekeink védelme érdekében, ha beszélünk velük világosan meghúzva a határokat, hogy mit és mikor érhetnek el online, ebben legyünk mindenképpen következetesek, de fontos, hogy tudják, akkor is kiállunk mellettük, ha netán hibát követtek volna el.

Okostelefon

Számos előnnyel jár, ha okostelefont adunk a gyermeknek. Egy telefon kitűnő biztonsági eszköz lehet; a telefonjukon lévő GPS-t arra is használhatjuk, hogy nyomon kövessük a tartózkodási helyüket. Azonban azt sose felejtsük el, hogy az okostelefonok személyes eszközök, gyakran nem vagyunk tudtában, hogy a gyerekek mit csinálnak rajta, vagy mire használják ezeket. Fontos, hogy demonstráljuk azt, hogy nagy felelősséggel jár számukra a használata. Persze az a legegyszerűbb, ha különböző szülői felügyelet alkalmazásokat töltünk le, és állítunk be. Több fizetős és ingyenes alkalmazás van már, az alapértelmezett beállításokon túl, hiszen az alapbeállítások általánosságban kevésbé személyre szabhatók. Egyes alkalmazásokban beállítható az, hogy mennyi időt tölthetnek el egy-egy alkalmazás használatával, és akár szünidő üzemmód is elérhető, amit aktiválva az időkorlátokat lehet feloldani. Illetve van olyan megoldás is, amely egy bizonyos akkutöltöttségnél letiltja az időben korlátozott programok futtatását, és minket is értesít arról, hogy le fog merülni a telefon.

Időtöltés

Ha azt fontolgatjuk, hogy okostelefont adunk a gyermekünk kezébe, jó, ha van néhány tisztán körvonalazott útmutatásunk, mielőtt megtennénk, így mindenki jól járhat. Ha a gyermekünknek már van okostelefonja, még mindig nem késő felülvizsgálni a családi szabályokat. Demonstráljuk számukra, hogy egy okostelefon birtoklása nagy felelősséggel jár. A fent említett szülői felügyeleti alkalmazásokkal könnyedén le tudjuk tiltani bizonyos oldalak elérését, és limitálni tudjuk, hogy egy alkalmazással mennyi időt tud eltölteni.

Külön emelném ki a Gallery Guardian nevű alkalmazást, melyet a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek meztelen képet kap vagy készít magáról, figyelmezteti a szülőket, a képet nem mutatja, csak a tényt osztja meg a szülőkkel, és innentől kezdve ránk van bízva mit lépünk.

De fontos az, hogy okostelefon használattal mi is jó példát mutassunk a gyerekeknek. Ami fontos és hatékony lépés az, hogy a telefont a gyerekek ne a hálószobájukban töltsék, hanem legyen egy központi helyük a lakásban. Figyeljünk oda a szankcionálásra is, és legyünk végtelenül következetesek, hiszen a fiatalok és a gyerekek már nem önálló világként látják a virtuális teret, hanem egységesen homogén a valós térrel, így az attól való teljes elzárást komoly büntetésként élik meg.

Streaming

A streaming szolgáltatókkal megváltoztak a tartalomfogyasztási szokásaink. Persze, ehhez már a fiatalok hozzászoktak, és ők inkább a hagyományos megoldásokra néznek furcsán. Ám vitathatatlan előnye ennek az, hogy tartalmaznak magas minőségben készült oktató tartalmakat gyerekeknek, illetve nincsenek hirdetések, így a gyerekek nem találkozhatnak reklámokkal és hirdetésekkel. A másik pedig az, hogy a Netflix például tartalmaz szülői felügyeletet, ezt bekapcsolva a garantálhatjuk a biztonságukat, s azt is, hogy csak a korukhoz illő tartalmakhoz férnek hozzá. Ez sajnos továbbra sem akadályozza meg, hogy a mi profilunkhoz is hozzáférjenek, de egy fokkal nagyobb biztonságérzetet ad, mint ha nem lenne ilyen megoldás. Az Apple TV is garantálja a szülőknek, hogy a tartalmakra különböző módokat állítsunk be. Persze ezek nem váltják ki azt, hogy a gyerekekkel elegendő időt töltsünk és ezekről a dolgokról beszélgessünk velük.

A téma hosszúsága és átláthatósága miatt a cikk második felével jövő héten jelentkezünk, ahol beszélünk majd az online játékokról és konzolokról is, valamint arról, hogy mit tehetünk a közösségi médiában egyre gyakoribb internetes zaklatással. Illetve, azzal a fontos kérdéssel, hogy hogyan lehet minimálisra csökkenteni az esélyt arra, hogy gyerekünk kéretlen tartalmakat tekintsen meg online. Azonban a legfontosabb továbbra is a beszélgetés és annak a tudatosítása magunkban, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb személyek a gyermekek online védelmének kialakítására.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.