Tech

Megszűnhet az ingyenes üzengetés telefonon – Változhat a mobilnetezés Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.18 | 18:30

Különösen hamar elfogyhat a mobilinternete azoknak a felhasználóknak, akiknek nem korlátlan mobilinternete van. Új törvény született.

Igen furcsa változás elé nézhetnek azok a mobilinternetezők a jövőben, akiknek nincs korlátlan mobilinternetük, és eddig adatforgalom nélkül használhatták a Facebookot, vagy az ismert chatszolgáltatásokat, mint a WhatsUp, a Messenger vagy éppen a Viber. Az európai távközlési felügyelet, a BEREC nemrég frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, és betiltotta azt a gyakorlatot, amely bizonyos alkalmazásokat vagy alkalmazáskategóriákat mentesít az internetszolgáltatók által megszabott adatkorlátok alól.

Ez azt jelenti, hogy egyes eddig ingyenesen, adatforgalom és adatforgalmi díj nélkül használható alkalmazások is fogyasztani fogják a mobilnetet.

Ezt egyesek számára persze további költségekkel járhat, a mobilnet hamarabb elfogyhat. Az új szabályozás egyébként azután született, hogy az európai bíróság kimondta: az, hogy egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és vannak zéró tarifás opciók, sérti az európai internet-szabályozást, amely a forgalom egyenlő, megkülönböztetés nélküli bánásmódját írja elő.

Lehetséges, hogy a szabályozás azonban azt nem veszi figyelembe, hogy egyes alkalmazások “ingyenes’ használata az emberek javát szolgálja, ennek ellenkezője pedig további adatforgalmat és költséget okozhat. A szabályok ráadásul a mobil és vezetékes internetszolgáltatásra egyaránt vonatkoznak.

A BEREC korábbi hálózatsemlegességi irányelvei nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezt a szolgáltatók EU-szerte kihasználták, és közösen több száz alkalmazást indítottak. Ez aránytalanul nagy hasznot hozott az olyan nagy platformoknak, mint az Apple, a Google és a Facebook, miközben a kis cégek és az európai startupok kimaradtak a jóból.

Sok szolgálató kínál olyan csomagokat, melyek nem számítják bele az adatforgalomba a Facebook vagy a Messenger használatát. Ha minden igaz, a változás értelmében ez a gyakorlat megszűnhet a szolgáltatóknál, és ezen appok használata is adatforgalomba kerül majd. Persze a szolgáltatóknak továbbra is joguk van adatforgalom-mentesen kínálni egy-egy szolgáltatást, mint akció vagy promóció.

Ha a változások valóban életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesítik majd az ügyfeleket.

Forrás: Leet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.