Tech

Ez mindennél fontosabb: Így védjük a fiatalokat az online térben

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.06.22 | 10:48

Előző cikkünkben több dologra is kitértünk, azonban ez a téma annyira hosszú, hogy nem tudtuk egy cikkbe összesűríteni.

A lényeget összefoglalva a legfontosabb az, hogy következetes szabályokat fektessünk le, így pontosan tudni fogja a gyermekünk, mennyi időt tölthet el, és megtanulja beosztani a rendelkezésére álló időt, és a szünidőben is keretet tudunk adni a napjának.

Fotó: Pixabay

Óvatosan a multiplayerel

Felmérések szerint a 3-17 éves amerikai gyerekek 91%-a játszik videójátékokkal, melyek régóta állnak a félelmek középpontjában. Figyeljünk oda arra, hogy gyermekünk milyen játékot kaparint a kezébe. Illetve ennél is fontosabb talán az, hogy legyünk tisztában a többjátékos üzemmóddal, azaz a multiplayerel, hiszen ezek veszélyesek lehetnek a más játékosok általi abuzálás szempontjából is.

Rengeteg olyan játék van, amelyek készséget fejlesztenek és segítenek a problémamegoldó képesség fejlesztésében, a hosszútávú célok elérésében és a csapatjátékosként való működésben.

Kép: 123rf

A közösségi média használat manapság mindenütt jelen van a tizenévesek életében, és annak ellenére, hogy a legtöbb közösségi média platform elvárja a 13 éves kor elérését, a szülők jelentős része segített már fiatalabb gyermekének beállítani a fiókját. A közösségi média különösen addiktív lehet a tizenévesek számára, de a mostani helyzetben az eddiginél is fontosabb szerepet kap. Ugyanis így tartják a kapcsolatot barátaikkal és egészséges módját is jelentheti a kikapcsolódásnak.

A kulcs, itt is a következetes szabályozás, és a kommunikáció.

A Cyber-megfélemlítés

Az, hogy a fiatalok élete az online térbe költözött kéz a kézben jár azzal a ténnyel, hogy a megfélemlítés és a zaklatás is oda vándorolt. Gyakran szerepelnek a hírekben ezek a zaklatások, melyeknek sok esetben tinédzser-öngyilkosság a következménye. Egy amerikai kutatás szerint a 12-18 éves gyerekek 31%-a átélt már online zaklatást, és 16% esett online megfélemlítés áldozatául.

A cyber-megfélemlítés azért ennyire ártalmas, mert teljesen publikus lehet, ha egy gyermeket bántottak a társai a játszótéren, talán csak néhány társa láthatta. Most az online térben szinte minden közzé tehető interneten és tartósan ott is maradnak. Illetve mivel nincs helyhez kötve szakít azzal a sémával, hogy otthon menedékre lel, hiszen a digitális platformok mindenhol elérhetőek, az áldozatnak meg kell küzdenie azért, hogy menedékhelyet találjon.

Vándorló szexuális ragadozók

Ez a téma valószínűleg a legijesztőbb, és szinte minden szülő rémálma. Az amerikai kormány által készített felmérés szerint az internetkapcsolattal rendelkező fiatalok 13%-a esett már áldozatul kéretlen szexuális közeledésnek. A szexuális ragadozók is felismerték az internetben és az online térben lévő potenciált, így megpróbálnak összebarátkozni a gyerekkel, és kihasználni őket. Azzal, hogy térben és időben nincs megkötés szinte bármilyen online médiumon keresztül elérhetik a gyerekeket. Sokszor a ragadozók többszörös online identitást készítenek. Így a lehető legtöbbet próbálják kideríteni a megcélzott gyermekekről, illetve több gyermekkel is kapcsolatban lehetnek, de rendszerint a legsebezhetőbbekre koncentrálnak.

Gyakran kényszerítéssel veszik rá az áldozatokat, hogy online szexuális aktivitásban vegyenek részt, illetve a személyes találkozást és abuzálást is megkísérelhetik. Sok esetben szülőként nehéz felismerni, ha ilyen történik hiszen a molesztált gyerekek nagyon titkolózóvá válhatnak. Mivel a ragadozó gyakran megfenyegeti őket, hogy nehogy beszélni merjen a szüleinek vagy barátainak a történtekről. Fontos, hogy tudassuk a gyerekkel, mellette vagyunk és bármiről beszélhetnek velünk.

Online tér

Mivel az online tér ennyire nyitott a gyerekek belebotolhatnak felnőtteknek szánt tartalmakba is, a káromkodástól kezdve a gyilkosságon át a szexuális jellegű tartalmakig. Sok gyerek nem fordul a szüleihez, ha valami olyat látnak, amit nem kellene látniuk, mivel félnek, hogy a szüleik dühösek lesznek rájuk és elveszik a készüléküket vagy az internetkapcsolatukat. Legyünk nyitottak a beszélgetésre, és sokat segít, ha őszintén, egyenesen beszélünk a gyerekeknek a szexről, és egy bizonyos kor felett az online pornográfia is egy sarkalatos kérdése a beszélgetésnek.

(kép: 123rf)

Annak ellenére, hogy odafigyelünk a beállításokra, és az adatvédelemre szem előtt kell hogy tartsuk azt is, hogy a technikai beállítások nem helyettesíthetik a nyitott kommunikációt a gyermekünkkel. Nem az a megoldás kulcsa, hogy számos bonyolult technikai eszközt vonultassunk föl, hiszen ez továbbra sem garantálja a teljeskörű biztonságot. És nekünk is hamis tévképzetet ad arra vonatkozóan. A legfontosabb, de egyben a legnehezebb feladat is, hogy rendszeres, nyílt és őszinte beszélgetéseket folytassunk a gyermekeinkkel az életükről.  Annak ellenére, hogy a cégek, szolgáltatók segítséget nyújtanak a fiatalok védelmében, nem ennek a csoportnak az érdekeit tartják a leginkább szem előtt. Meg kell ismerniük a technikákat arra vonatkozóan, hogy miként maradjanak biztonságban az interneten.

Előző cikkünk ITT olvasható!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló