Tech

Okosóra-dilemma: A legjobb barátod, vagy csak egy felesleges kütyü?

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.07.06 | 14:26

Strandolás, sportolás vagy egyéb tevékenységek közben nem szívesen visszük magunkkal a telefonunkat, vagy nincs a kezünkben folyamatosan, de azért néha-néha bizsereg bennünk a vágy, hogy ott is online lehessünk.

A technológia fejlődése az utóbbi években talán a mobiltelefon iparban látható a legjobban, alig másfél évtized alatt teljesen megváltoztatott szinte mindent, amit addig gondoltunk a telekommunikációs iparról. Most azonban, már erre a szintre zárkóznak fel az okos-órák, és különböző okos eszközök is, és szépen lassan a mindennapjaink részévé válnak.

2013-ra a kereskedelem számára legfontosabb korosztály a 18-45 évesek szinte teljesen leszoktak az óra viseléséről, hiszen a telefon mindig kéznél volt, így órát tényleg csak azok hordtak, akik ezt szerelemből és az óraipar iránti elkötelezettségükből tették. Még ebben az évben megjelent a piacon a Pebble, amely arra volt alkalmas, hogy az okostelefonokra érkező értesítéseket meg tudta jeleníteni, illetve mutatta az időt és a dátumot. Ezt követően a többi cég is felismerte, ebben tényleg van potenciál, és amikor végül két évvel később beszállt a buliba Apple, akkor egyértelmű volt, az óra újra divatba jön.

Mitől lett felkapott?

Ezt semmi más nem reprezentálja jobban, mint az a tény, hogy az Apple nagyjából 31 millióra becsüli a 2019-ben eladott okosórák számát, míg a svájci óraipar ebben az évben összességében 21 millió eladást hozott össze. Tehát ez a cég egymaga túlszárnyalta a világ legjelentősebb óraipari vállalatait összeadva.

A mai okoseszköz-ökoszisztémában kétféle okosóra van: a nagyon okos és a kicsit okos. Azaz, amelyik kicsit okos, az általában csak egy kiegészítő, és nem önállóan is használható eszköz. Ameddig a nagyon okos óra nagyon sok mindent tud a telefon nélkül is, addig kicsit okos óra önmagában csak azt a három dolgot tudja, amire szükség is van, megkapjuk az alap mozgás adatokat, az értesítéseket, illetve mutatja az időt.

Pár éve, mikor megjelentek az első okosórák, még nagyon kezdetlegesek voltak, és a viselőire is furcsa pillantásokat vetettek. Napjainkban persze már ott tartanak a gyártók, hogy egy-egy szebb darabról már csak egészen közelről tudjuk megállapítani, hogy okosórával van dolgunk. A funkciók tárháza pedig szinte határtalan: tevékenységeink nyomon követése és megosztása, edzés mérése, illetve mindig kapcsolatban tudunk maradni az értesítéseknek és az azonnali válasz lehetőségeknek köszönhetően. Vannak olyan banki szolgáltatások, amelyek azt is lehetővé teszik, hogy ezekkel a kütyükkel az NFC segítségével fizetni is tudjunk így sem kártyánk, sem a telefonunk nem kell, hogy nálunk legyen.

Az egészség minden előtt?

Ami ennél is fontosabb, az az, hogy egy bizonyos szint felett nem csak kényelmi digitális eszköz, hanem esetekben egészségügyi eszköz is lehet. Hiszen a beépített pulzusmérő szinte mindegyikben megtalálható, ezt úgy kell elképzelni, hogy az óra hátulján van egy fényforrás és egy érzékelő, amely a csukló bőr alatti hajszálerekről visszaderengő fényt „látja” éppen ezért az okosórák pulzusmérése nem annyira pontos. Ettől függetlenül még számos dolgot lehet kikövetkeztetni a pulzusból. A piac egyes modelljei már képesek EKG mérésre is, de ez leginkább már a 120 ezer forintos árszint felett, azt, hogy ez megéri-e semmi sem bizonyítja jobban, mint az az eset, amikor az ajándékba kapott okosóra derített fényt egy súlyos betegségre, amely napokon belül tragédiához vezetett volna.

Az okosórák egyik fő előnye, ami miatt ennyire elterjedté vált a zuhanó áron felül az, hogy kijelzőjük segítségével a számlap saját egyéniségünkre szabható. De akár alkalomhoz, hangulatunkhoz illően bármikor lecserélhetjük azt. Így akár kiegészítőnek is felfogható, annak fényében egyre inkább igaz ez, hogy a legtöbb modell szíja cserélhető, akár olyan érzést is kelthet mintha minden nap másik óránk lenne.

Három fajta ember van, akinek volt és lesz is, akinek nincs és soha nem is lesz, és az, aki ki fogja próbálni, és utána valamelyik mellett dönteni fog. Az, hogy hasznos az kétségtelen, hogy kell-e nekünk az kérdéses. A fentiek fényében mindenkinek el kell döntenie, hogy akarja-e tudni mennyit lép, hogy ki hívja, vagy hogy hozzávetőleg mennyi a pulzusa, illetve, ha eddig nem hordott órát, most változtatna-e ezen. A többi, az már mind csak pénz, és igény kérdése.

Árak

A felső kategória ára nyilván a csillagos eget verdesi, főleg, hogy az elmúlt egy-két évben a klasszikus nagy óramárkák is megjelentek a piacon az elektronikában már ismert márkák mellett. De ha maradnánk a kütyümárkák világában, akkor említésre érdemes az Apple, a Samsung, a Huawei és a Xiaomi. De egyre több nem tech márka is kínál kinézetben „óra formájú” alternatívát, legyen az a Fossil vagy esetleg a divatóráiról is ismert Michael Kors. Ha szigorúan az alap funkcióknál maradunk és még a dizájn sem annyira fontos, akkor a kevésbé ismert márkákból már tízezer forint körül is csemegézhetünk. Igaz, ezektől azért sokat ne várjunk.

Végszó

Összességében elmondhatjuk, hogy az előítéletek, melyek ott lappangtak az emberekben azok szépen lassan elillantak. Ehhez nyilván kellett, hogy elérhető áron legyenek kaphatóak, és az is kellett, hogy a gyártók eljussanak arra a szintre, hogy ne úgy nézzenek ki, mint egy rétegtermék, hanem hogy a kínálatban mindenki megtalálja a magához illő darabot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló