Tech

A Google Home elejét veheti a családi tragédiáknak, ha jókor hív rendőrt

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.10 | 14:43

Ennél a heves vitánál a bántalmazó a saját csapdájába esett: szavai indították el a hívást a 911-re.

A Gizmodo számol be arról, hogy az otthoni okos eszközök milyen jó szolgálatot is tehetnek, akár még a hatóságok számára is. Az Amazon Echo adott már át kulcsfontosságú adatokat nemrégiben, egy gyilkossági ügyben való nyomozáshoz; most pedig egy, vélhetően erőszakba torkolló veszekedést dobott fel a Google Home a zsaruknak.

Az új-mexikói Albuquerque egyik otthonából érkezett a riasztás a 911-es segélyhívóra, és telefonközpontos figyelmét nem kerülte el a vonal végén hallatszódó heves szóváltás. A barátnőjével és lányukkal otthon tartózkodó Eduardo Barros nevű alak fegyvert is rántott a lányára, miközben arról faggatta őket, hogy

Kihívtátok a zsarukat? (Did You call the sheriffs?)

A Google Home ebből a mondatból annyit fogott fel, hogy „call the sheriffs”, és jó robot módjára teljesítette a felszólítást: megcsörgette a rendőrséget.

via GIPHY

Egy készenléti egység meg is érkezett a házhoz, majd pár óra tárgyalás után sikerült Barrost ártalmatlanná tenni. A barátnő megsérült, de kórházi kezelésre szerencsére nincs szüksége, a lányuk ép bőrrel megúszta az esetet.

A körzeti megbízott, Manuel Gonzales III szerint:

A technikának ez a váratlan közbelépése, hogy magától felhívta a segélyhívót, mondhatjuk, hogy életmentő volt.

A férfit lőfegyver birtoklásával, súlyosbított családon belüli tettlegességgel, és annak kísérletével is vádolják.

Az eset hőse egyértelműen a Google Home, viszont ha jobban belegondolunk, ez az ügy egy bizarr jövőt is elénk tud vázolni. Az okos eszközök ugyanis folyamatosan figyelnek minket. Fogalmunk sincs, mennyi adatunkat rögzíthetik, akárcsak a decemberi, Echo-s esetnél. A rendőrség mindenesetre örül, hogy ha bizonyító erejű hangfelvételekhez juthat.

Egy másik különös eset is történt januárban, amikor az Amazon Echo egy tévéreklámot hallva elkezdett babaházakat rendelni, irdatlan mennyiségben. De akkor is áteshetünk a ló túloldalára, ha például  egy bűnügyi sorozatot nézünk, ami miatt egyfolytában érkezhetnek a riasztások a yardra.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.