Tech

Még gyorsabb és még erősebb lett a világ legbrutálisabb ágyúja

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.29 | 11:18

Még mindig csak tesztelgetik, de egyre durvább a railgun tűzereje.

(kép: AFP PHOTO/US NAVY/John F. Williams)

Jó ideje várat már magára a railgun csatasorba állítása, a lövedékét elektromágneses erőtérrel felgyorsító ágyú, ami ha elkészül, egy hajó fedélzetének legfélelmetesebb fegyvere lesz, de még mindig csak a fejlesztése és a tesztelése folyik, mintha nem lennének elégedettek a már így is brutális pusztító erejével. Pedig az amerikai tengerészet által kikísérletezett fegyver lövedéke már így is a hangsebesség többszörösével száguld. Eddig a Mach 6-ot sikerült elérniük, ami már hiperszonikus sebesség, és így is körülbelül kétszer gyorsabb, mint az utána következő legnagyobb sebességű lövedék. A hatótávolsága pedig 160 kilométer.

Office Of Naval Research – Electromagnetic Railgun Multi-Shot Salvos Firing Tests [1080p]

The Office of Naval Research (ONR) demonstrates the Navy’s electromagnetic railgun initial rep-rate fires of multi-shot salvos at the Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. The revolutionary railgun relies on a massive electrical pulse, rather than gunpowder or other chemical propellants, to launch projectiles at distances over 100 nautical miles – and at speeds that exceed Mach 6.

A legújabb hírek szerint viszont ennél még erősebb lett a továbbfejlesztett verzió. A railgunnak főleg a tüzelési sebességét akarták kicsit gyorsítani, az elvárás az, hogy egy perc alatt 10 lövést lehessen leadni vele maximális energiával. Ez most sikerült is, ráadásul nem csak gyorsabb, hanem erősebb is lett a fegyver, ami azért nem hátrány egy olyan ágyúnál, aminek a lövedéke a súlyából és a nagy sebességéből származó hatalmas mozgási energiáját használva rombol becsapódáskor.

Electromagnetic Railgun Firing Hypervelocity Projectile @ Mach 7

Watch Hyper Velocity Projectile (HVP) being demonstrated at U.S. Navy’s research labs. The HVP is a next-generation, common, low drag, guided projectile capable of completing multiple missions for gun systems such as the Navy 5-Inch, 155-mm, and future railguns. Types of missions performed will depend on gun system and platform.

A railgunt már 2008. óta fejlesztgetik, és már a kezdetekkor is hatalmas erejű lövésekre volt képes, annyira, hogy néhány tüzelés alatt tönkre is tette a saját csövét. Az ágyút azóta tökéletesítik, hogy élesben is használható legyen, de még mindig nem lehet tudni, hogy mikor készül el véglegesen. De azt már lehet tudni, hogy senki nem akarja majd, hogy eltalálják vele. Michael Bay a Transformers-ben mondjuk már elképzelte, milyen is lesz az:

Railgun action in Transformers 2

A short view on the action around the railgun in the film Transformers 2 – Revenge of the Fallen ——————————————————————————————————————————————————————————- Video made by Da Eli Especially by Da Eli International Visit my channel: https://www.youtube.com/channel/UCy013qIUVAdyncKG9CsAeRQ Subscribe to support me!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló