Tech

Elég kínos, de vírusos volt a CCleaner 32 bites telepítője

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.19 | 12:36

Nem lehet kellemes most a Piriform cégnél dolgozni - az elmúlt hetekben több száz felhasználó gépe fertőződött meg.

Az ismert szoftverkészítő cég, a Piriform nemrég hivatalosan elismerte, hogy közel egy hónapon keresztül trójai vírus bújt meg a sokak által használt CCleaner tisztítóalkalmazás 32 bites változatában. Ezt az alkalmazás nagyon népszerű a felhasználók körében, a szoftver segít törölni a felesleges sütiket, böngészési előzményeket és a betöltött weboldalakhoz tartozó ideiglenes fájlokat.

A hét elején kiderült, hogy még a nyár folyamán támadás érte a CCleaner fejlesztésére használt számítógépes rendszert, és a fertőzött program kikerült a netre – az ingyen letölthető CCleaner 5.33.6162-es és a CCleaner Cloud 1.07.3191-es változatáról van szó.

A Cisco cég biztonságtechnikai szakemberei figyeltek fel rá, hogy a CCleaner augusztusi kiadásával nem stimmel valami, és a szoftver több gyanús weboldalnak próbál információkat küldeni. A támadásról csak szeptember 12-én értesült a Piriform anyavállalata, az Avast, azonban csak három múlva, szeptember 15-én tudták a biztonsági rést eltüntetni. A felhasználókat viszont nem érte támadás a szakemberek szerint.

Használod a CCleanert? Ezt kell tenned:

A legjobb, ha az alkalmazás 5.33.6162-es kiadását törlöd, majd telepíted a legfrissebb, 5.34.6207-es változatot, ez már mentes mindenféle fertőzéstől.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.