Tech

Google Pixel: úgy új, hogy nem is az

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.05 | 17:49

A HTC-vel szövetkezve jött létre a Google új telefonja, a gyártó neve azonban sehol nem tűnik fel a mobilon. A készülék azt akarja megmutatni, milyen egy tényleg jó android mobil.

Az androidos készülékek eddig is jók voltak, csak a legfontosabb funkciókat nem lehetett egy mobilban megkapni. Az ideális, nem iPhone okostelefon úgy állna össze, hogy a Sony kameráját és a Huawei ujjlenyomat-olvasóját beleszerelnék egy HTC által tervezett mobilba, amit Samsung kijelzővel látnak el – írja a Pixel mobilok bejelentése kapcsán a Verge.

pixel2

Mivel a fenti készülék nem létezett, ezért az androidos csúcskészüléket keresők a Samsung Galaxy S-valahányas telefonját vehették meg vagy a Google Nexus telefonjait. Utóbbival azonban az volt a gond, hogy kevés helyen lehetett beszerezni őket, és jellemzően a mobilszolgáltatóknál nem volt megtalálható. Egy drága telefon esélyeit pedig jelentősen rontja, ha nincs hozzá jó csomagajánlat és részletfizetés.

Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a Nexus eleve úgy jött létre, hogy a Google-nak szüksége volt egy olyan készülékre, amin bemutathatja, mit tud az Android. Azok a mobilok úgy készültek, hogy a cég specifikált, a gyártó partner pedig elkészítette a mobilt. Az elsőt a HTC, a másodikat és harmadikat a Samsung, aztán az LG került sorra, és így tovább. Ezzel a gyakorlattal csak részben szakít a Pixel. A Google-nek továbbra sincs mobilgyára, a HTC végzi a gyártást a cég számára.

Mi más akkor?

Khm, lényegében semmi. A Pixel egy olyan HTC mobil, amibe végre raktak egy világbajnok kamerát, az Android gyári verziója fut rajta, és megígérték, hogy sokáig jönnek rá szoftverfrissítések. Azonnal, ahogy a Nexusoknál megszoktuk.

pixel1

A hátránya, hogy a mobilért vastagon prémium árat kell fizetni, Deutsche Telekomnál a kisebb, 32 gigás memóriával szerelt Pixelért 760 eurót kérnek.

Mit tud a Pixel?

Ha a számokat nézzük, akkor: Qualcomm Snapdragon 821-es rendszerchip, 4 gigabájt memória, 12,3 megapixeles kamera, 32 vagy 128 gigabájt tárhely, és 5 vagy a Pixel XL esetében 5,5 colos kijelző. A telefonban azonban jellemzően nem ezek a számok az érdekesek.

A Google sajtótájékoztatón azt emelték ki, hogy van benne mesterséges intelligenciával működő, interaktív asszisztens. Ez egy olyan ígéret, amit az informatika átlag tíz évente elővesz, de eddig igazán jól senkinek sem sikerült megcsinálnia. (A fenti videó 1987-ből származik.) Minden újabb próbálkozással egyre okosabbak lesznek azonban a rendszerek.

A másik lényeges funkció, hogy a nagy felbontású kamerával szerelt telefonhoz végtelen mennyiségű tárhely jár a Google felhőjében. Mindez abban a világban, ahol az Apple telefonokhoz alig 5 gigabájt felhő tárhely jár. A Pixel ebben a digitális életstílusról, kapcsolt szolgáltatásokról szóló vitában érdekes lépés. És amúgy egy jó telefon is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló