Tech

Különleges halbőr adhat ötletet az amerikai katonák új golyóálló mellényéhez

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.05 | 15:48

A nagy és lassú arapaima hal piranhák között él, mégis biztonságban van az éles fogú apró ragadozóktól.

(kép: 123rf)

Mindezt kemény bőrének köszönheti, ami évmilliók alatt fejlődött ki a faj evolúciója során, most viszont már gyors segítséget nyújthat a kutatóknak: az arapaima bőrét éppen az amerikai légierő szakértői vizsgálják, egyrészt hogy repülőket védő páncélt, másrészt pedig hogy új golyóálló mellényt fejlesszenek ki a természetből ellesett „technikákkal”.

Az arapaima az egyik legnagyobb édesvízi hal, Dél-Amerika több folyójában is megtalálható, akár 3 méteresre is megnő. Úszóhólyagja tüdőszerű szervvé fejlődött, így nem csak kopoltyújával tud lélegezni, hanem a vízből fejét kidugva is tud levegőt venni. Ez lehetővé teszi számára, hogy rossz minőségű, sekély, oxigénhiányos vizekben is megéljen, ahol szinte mindent bezabál, az apróbb halaktól elkezdve a csigákon át a vízbe hulló gyümölcsökig.

Másik különlegessége a bőrében rejlik, ami rendkívül kemény, mégis hajlékony pikkelyekből áll, ennek köszönhető, hogy a piranháktól is biztonságban van. A vizsgálatok alapján a pikkelyek szinte kő keménységűek, az alattuk lévő kollagénben gazdag réteg viszont rugalmas és szinte párnaként védi a testet, a kettő együtt pedig sérthetetlen páncélt eredményez. A katonákra persze nem halbőr páncélt adnának, de egy hasonló struktúra kialakítása mesterséges anyagokból rendkívül eredményes lehet.

Forrás: Popular Mechanics


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló