Tech

Nyugi, úgyis lehallgatnak a fülhallgatón keresztül!

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.24 | 12:04

Elég egy kis program, ami simán megfordítja a csatlakozó működését, és hiába minden, a hacker már hallgatja is a csacsogásodat. És akkor a webkamera problémájáról még nem is beszéltünk!

img_1119

Milliónyi embernek mindennapi rutin, hogy mikor elindul reggel otthonról, felteszi a fülest és benyom valami zenét a telefonjáról. Ugyanezt teszik a munkahelyén, hogy ne kelljen hallani a kollégák röhögését. Pedig ha tudnák, milyen veszélyes ez! Nem, nem agyrákot okoz, ennél sokkal rosszabb: lehetővé teszi, hogy lehallgassanak.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói írtak egy olyan kis programot, ami túszul ejti a fülhallgatót és lehallgató eszközként használja. Azt már régóta tudjuk, hogy a mikrofonok és hangszórók működése megfordítható, az izraeli kísérletben az az igazán érdekes, hogy a csatlakozó működését fordítja meg, méghozzá teljes titokban.

Az emberek nem gondolnak erre az adatvédelmi résre. Ha el is távolítják a számítógép mikrofonját, a fülhallgatón keresztül lehet rögzíteni a beszélgetést

– mondta a Wirednek Mordechai Guir, a kutatás vezetője. Amit kihasználnak, valójában nem is hiba, egyszerűen egy kevésbé ismert tulajdonsága a hangért felelős chipnek. Így működik:

Bár a legtöbb embernek nyilván nem kell aggódnia – hiszen ki akarná azt a sok sületlenséget hallgatni, amit naponta össze-vissza locsogunk –, önmagában a lehetőség ijesztő, hogy megfelelő programozási tudással bárki bekapcsolódhat az életünkbe.

Ha még csak a fülessel lenne gond…

És akkor még nem beszéltünk egy másik problémáról, a laptopokba beépített webkamerákról. Ezeket a paranoidabb felhasználók már rég leragasztják, mert biztosan tudják, hogy azon keresztük kukkolni lehet (ehhez is kell némi programozási tudás, de simán be lehet kapcsolni, ha valaki már bejutott a gépünkbe). Ez a kép mindennél jobban árulkodik róla, hogy valós problémáról van szó:

Igen, Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója látható rajta, amint az Instagramot promózza, de sokkal érdekesebb, hogy le van ragasztva a webkamerája és a mikrofoncsatlakozója is, illetve egy Thunderbird nevű, régebben népszerű e.mail klienst használ, a Firefox bögnésző mail rendszerét (vagy Cisco VPN-t, ebben nincs egyetértés a geek világban). Mindez azt jelenti, hogy még egy ilyen gazdag és nagyhatalmú ember is tart tőle, hogy meghekkelik a gépét, és valóságshow-t csinálnak a mindennapjaiból.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.